Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre barngrupper?

Annons

Britt Sandström (s) skriver i en debattartikel den 3 juli om att det blir mindre barngrupper i förskolan. Detta skall finansieras med hjälp av ett nytt riktat statsbidrag till förskolan på 14 miljoner kronor.

Frågan är hur mycket pengar det egentligen blir till förskolan i slutändan. I budgeten för skola och förskola kompenserar socialdemokraterna endast för lönehöjningar på 1 procent. Blir lönehöjningen 2 procent saknas 15 miljoner kronor till barnomsorg och skola.

För att det skall bli mindre barngrupper krävs en omprioritering och kompensation för löneökningar. Det krävs besparingar inom andra områden, till exempel inom de tekniska nämnderna. Detta räcker dock inte utan även omprioriteringar inom nämnden behövs. Ett exempel är att barn till arbetssökande och föräldralediga får tid motsvarande allmänna förskolan det vill säga 15 timmar i veckan i stället för som i dag 25 timmar.

Ytterligare en fråga i Britt Sandströms artikel handlar om dagbarnvårdarna, vilket också en förälder tog upp i en insändare i VLT den 7 juli.

I socialdemokraternas utbildningsplan står det att "Familjedaghemmen skall, i första hand, finnas för barn mellan 1 och 5 år, som ett alternativ till förskolan." Socialdemokraterna har också beslutat att familjedaghemmen inte skall räknas som allmän förskola för 4-5 åringar i Västerås. Detta visar tydligt på att dagbarnvårdarverksamheten inte är prioriterad. Vi moderater har tillsammans med kristdemokraterna och centern en alternativ utbildningsplan som utgår ifrån föräldrarnas val.

Barnomsorgen skall ge möjlighet att förena föräldraskap med yrkesarbete eller studier och det skall finnas tillgång till olika former av barnomsorg i alla större bostadsområden.

ELISABETH UNELL

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons