Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minister (M): Sjukskrivna ska också få jobbcoacher

I årets budget kommer satsningarna för att stärka rehabiliteringen och förbättra för de sjukskrivna att få tidig hjälp och stöd.

Annons

Regeringen har också för de kommande tre åren avsatt tre miljarder för landstingens arbete med åtgärder mot sjukfrånvaron, den så kallade sjukskrivningsmiljarden. 

Västmanland kommer i år att kunna tillgodoräkna sig ungefär 35 miljoner kronor från denna satsning något som kommer de sjukskrivna till del. 

Men framförallt så har vi skapat drivkrafter genom att erbjuda stöd och hjälp för återgång i arbete. Därför avsatte regeringen resurser till aktiva insatser för personer som har ont i kropp och själ. I Västerås är 1 407 personer sjukskrivna. Det är en minskning med över 1 000 personer sedan 2006. Det är 1 000 personer som med hjälp och stöd kommit tillbaka till ett friskare liv. 

Vi har också infört möjligheten för personer som har förtidspension rätten att prova på att arbeta, studera eller jobba ideellt utan att rätten till ersättning omprövas. Det gjorde vi för att ge dessa personer nya vägar tillbaka. I Västerås är det i dag 114 personer som anmält att de ska förvärvsarbeta sedan denna möjlighet öppnades vid årsskiftet. 

En av de stora utmaningarna framöver blir dock att hitta möjligheter för att ge dessa personer lämpligt stöd och hjälp för att kunna delta på arbetsmarknaden. Vi har dessutom stora förhoppningar på den stödverksamhet med coacher för sjukskrivna som på försök bedrivs i fyra landsting. Om detta visar sig framgångsrikt kommer jag att verka för en utvidgning till hela landet. 

Cristina Husmark Pehrsson

socialförsäkringsminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons