Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minister (M): Vi ger inte upp om människor

Expressen hävdar att förre finansministern Pär Nuder i det tysta driver kampanj för att bli ny partiledare för Socialdemokraterna. Det är ändå svårt att tro att någon på detta sätt skulle ”komma in från kylan” och återvinna partimedlemmarnas stöd.

Annons
Ser ljuspunkter. Regeringen framhåller att jobben blir fler. Bilden visar när statsminister Fredrik Reinfeldt besökte arbetsförmedlingen i Västerås.foto peter krüger

Vi synliggör människor och döljer inte arbetslöshet i passiva program. Vårt mål är att alla människor som vill och kan arbeta ska ha möjlighet att jobba utifrån egen arbetsförmåga.

Efter krisen är arbetslösheten fortfarande hög i Sverige, men det finns ljuspunkter på arbetsmarknaden. Arbetslösheten sjunker och fler kommer i jobb. Arbetslinjen ger resultat. I dag är 100 000 fler människor sysselsatta jämfört med hösten 2006 – trots en djup finanskris.

Det finns människor som av olika anledningar står långt borta från arbetsmarknaden och som har gjort det under en längre tid. Det är viktigt att de erbjuds aktiva, jobbinriktade insatser för att komma tillbaka i arbetslivet.

Nystartsjobben är ett exempel. Antalet personer som har fått nystartsjobb ökar hela tiden och över 6 000 personer har hittat en väg tillbaka till ett arbete via denna insats under det senaste året. Nystartsjobben har totalt lett till 40 000 jobb.

Jobb- och utvecklingsgarantin – även denna en insats för långtidsarbetslösa – syftar till att människor ska komma i arbete. Efter nästan ett år som arbetslös erbjuds deltagare aktiva insatser i form av utbildningsinsatser, arbetsträning, praktik och jobbsökaraktiviteter. Efter nästan tre år från den dagen man blivit inskriven vid Arbetsförmedlingen erbjuds därefter deltagare en meningsfull sysselsättning hos en anordnare samtidigt som jobbsökandet fortsätter.

Deltagarna i den senare delen av insatsen har inte sällan varit utanför arbetsmarknaden under mycket lång tid. Majoriteten stod utan arbete innan krisen slog till mot Sverige. Den senare delen i jobb- och utvecklingsgarantin ger en möjlighet till direkt kontakt med en arbetsplats, möjlighet att få ett nätverk och referenser samt att få känna delaktighet på en arbetsplats.

Anordnare till insatsen får 225 kronor per dag. I gengäld ställer denna ersättning krav på företag och organisationer som anordnar aktiviteterna. Det är rimligt. Arbetsgivare har ansvaret för arbetsmiljön på arbetsplatsen och ska se till att den arbetssökande har rätt till handledning och kan hinna med att söka jobb. Arbetsförmedlingen har upparbetade kontrollfunktioner för att detta ska fungera.

För att bekämpa utanförskapet måste personer med svagare anknytning till arbetsmarknaden få större delaktighet på arbetsmarknaden. Samhället måste ge människor en chans att komma tillbaka. Företagen måste ta ett större socialt ansvar och våga släppa in långtidsarbetslösa på landets arbetsplatser.

Det är min ambition att hela tiden följa upp våra arbetsmarknadspolitiska insatser.

Jag tror på att ge människor en möjlighet att få en direkt kontakt med en arbetsgivare. Jag ser nyktert på verkligheten och vet att en del människor behöver mer aktiva insatser än andra.

Vi ska erbjuda verktygen. Vi ska aldrig ge upp om människor.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons