Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minska byråkratin för utländska högskolestudenter!

Annons

Antalet utländska studenter på svens-ka högskolor och universitet ökar. Detta är mycket glädjande. Högskolorna

i Sverige lägger stor möda och en inte oansenlig summa statliga pengar på att marknadsföra sina utbildningar i and-ra länder för att locka till sig utländska studenter. I praktiken kan dock väldigt få utanför de etablerade utbytesprogrammen komma hit, trots det stora intresset. En anledning är att Migrationsverket och utrikesdepartementet inte hinner med sitt jobb.

Utdragen handläggning och krångel leder till att studenter inte kan påbörja den utbildning de blivit antagna till eller att de inte kan komma förrän långt in på terminen. De tomma studieplatserna blir en kostnad för den enskilda högskolan och den pedagogiska kvaliteten blir lidande. Byråkratin är till för att lösa problemen, men utgör i stället ett hinder. Det behövs en nationell samordning och bättre samarbete mellan berörda myndigheter för att lösa detta. Vi i miljöpartiet kommer att ta upp frågan med berörda ministrar.

Den fråga som oftast är orsak till fördröjd visumhandläggning är att studenterna måste visa att de har försörjning under hela sin vistelse i Sverige. Eftersom en sådan försörjning i många länder löses genom stipendium, förväntar sig många studenter samma möjlighet här och andra underskattar kostnadsnivån i Sverige.

Vi vill att staten instiftar stipendier för studenter från länder som saknar möjlighet att delta i utbytesprogrammen. Man bör genom stipendier ge studenterna förutsättningar att ägna sin tid på en svensk högskola helt till studier, utan visumkrångel och oro för sin försörjning. Urvalet av vilka som får stipendierna bör skötas av högskolorna själva genom de kontakter de har med utländska universitet. Detta blir ett sätt att nå studenterna direkt och komma förbi de agenter som i dag tjänar pengar på att locka studenter till svenska högskolor utan att verkligen informera dem om vilka villkor som gäller.

Detta skulle inte hjälp alla, men vara ett tydligt ställningstagande från svenska staten att man ser positivt på de ansträngningar att internationalisera den högre utbildningen som högskolorna gör. Dessa studenter bidrar med

dynamik och kunskap och det sociala utbytet ökar möjligheten till framtida kontakter på forskarnivå.

Det är samtidigt ett enkelt sätt för oss i Sverige att sprida vår höga kunskapsnivå i världen. Miljöpartiet vill därför minska byråkratin för utländska högskolestudenter som vill studera i Sverige och underlätta ett internationellt

utbyte mellan studenter i världen.

Mikaela Valtersson

Karolina Algotsson

Andreas Porswald

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons