Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minsta motståndets lag i landstinget

Annons

Det borgerliga styret i Landstinget Västmanland har beslutat att höja skatten med 52 öre. Moderaterna vrider sig som ormar och försöker hitta på alla möjliga anledningar till att budgeten inte går ihop.

Nu är det inte så roligt längre. Nu måste de styrande ta ansvar för verksamheterna. Då krävs att kunna ta även obekväma beslut. Att kunna stå emot en stark förvaltning som inte vill anpassa sin verksamhet till att länet faktiskt blivit mindre.

Men vad gör den nya majoriteten? Jo, man vänder sig till regeringen med en from förhoppning om att farbror staten ska hjälpa till. Detta bådar inte gott för framtiden.

Att höja skatten anser jag är helt fel väg. Framför allt löser det inte några grundläggande problem med kostnadsutvecklingen i landstingen. Man skjuter bara nödvändiga åtgärder framför sig. För småkommuner med högt skattetryck så är det ännu ett ok att bära när vi försöker locka till oss nya innevånare.

Borgarnas kovändning är inget annat än pinsam! Tre dagar före valet i september ansåg moderaternas nye landstingsråd Magnus Edlund; "Att höja skatten är som att kissa i sängen. Det blir varmt och skönt en liten stund, men sen blir det förtvivlat obehagligt." Vad har hänt sen dess?

Det är klart att det inte är lätt att hitta någon utväg ur ekonomiska trångmål. Det kräver politiskt mod, obekväma beslut och en enad grupp som står bakom beslutet. Alla dessa saker saknas nu hos borgarna i landstingsledningen. Man följer minsta motståndets lag och höjer skatten.

Nu står deras hopp till regeringen. Jag är intresserad av hur moderata riksdagsledamoten Jessica Polfjärd ser på saken. Hur ser du på att man höjer landstingsskatten? Vad tänker du göra för att övertala regeringen att anslå mer pengar till landstinget?

Olle Thorell

Politiskt mod, förmåga att fatta obekväma beslut och en enad grupp som står bakom beslutet saknas hos borgarna i landstingsledningen. hävdar riksdagsledamoten Olle Thorell (s).

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons