Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miriam Dunder (s): Barn och ungdomar specialister på sin egen situation

Annons

Barn och ungdomar behöver vara delaktiga i vårt samhälle. Precis som Sandra Åhs och Nina Persson från KDU nämner så finns det mycket kvar att göra för att gå från tanke till handling.

Att införa barnpiloter i Landstinget Västmanland är ett viktigt steg för att säkerställa ytterligare att barnperspektivet lyfts inom vården. Därför är jag mycket glad över att det äntligen blir verklighet. Ett annat viktigt åtgärd är att Barn- och ungdomsrådet arbetar aktivt för att belysa ungdomsfrågor inom landstinget i såväl beslutandeprocesser som arbetsmetoder.

Detta genom att ha barn och ungdomar i rådet från kommunerna runt om i länet, så att de bland annat kan beskriva sin verklighet och vardag för oss vuxna. Barn- och ungdomsrådet arbetar även för olika forum där åsikter och synpunkter kan tas emot och diskuteras.

Tyvärr är det så att alla kommuner inte ser det som viktigt att ha några barn och ungdomar representerade i detta forum. Trots upprepade påtryckningar från rådet finns det alltså politiker (vuxna) som ignorerar barns och ungdomars rättigheter.

Ett exempel är Västerås kommun. Den borgerliga majoriteten hade synpunkter på att om de inte fick ha fler representanter än vad rådets ramar erbjöd så fick det vara. Detta är ju bedrövligt! Det finns alltså politiker som inte tycker att detta är ett viktigt område och tydligt signalerar att barn och ungdomar skall "synas men inte höras".

Sandra Åhs och Nina Persson, ni kan förslagsvis fråga era ledande politiker i kommunen varför de inte prioriterar att fler ungdomar kan göra sig hörda i sam-hället. Jag hoppas verkligen den borgerliga alliansen tar sig samman och agerar för att få fler barn och ungdomar delaktiga i vårt samhälle och dess beslutandeprocesser.

Miriam Dunder

ledamot av Barn- och ungdomsrådet

Landstinget Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons