Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misshushållning med magnetröntgen

Annons

Det är mest i samband med idrottsskador som vi hör talas om magnetröntgen. Inom idrottens värld gäller det att snabbt kunna diagnostisera en skada för att sen direkt sätta i gång med rehabilitering.

Magnetröntgen bygger på forskning som belönats med nobelpris. Då tror man ju, att vi svenskar i detta teknikglada land ska få tillgång till det fortast möjligt, eller hur?

I mars år 2002 råkade jag ut för något mycket egendomligt: jag blev medvetslös hemma i mitt eget badrum - vet att jag befann mig på golvet där, eftersom jag har minnen från bråkdelar av sekunder, till exempel undrade jag varför madrassen var så hård. Vidare letade jag efter en knapp till lyset, sittande på golvet och upptäckte då, att jag satt under handfatet ...

Vet absolut inte, hur jag hamnat där, inte heller hur jag kom därifrån tillbaka till sängen ... Tror att jag sov länge sedan ... När jag kom till medvetande igen, ringde jag min bästa vän och berättade om de säregna upplevelserna. Hon skjutsade mig till sjukhuset, där jag fick stanna i tre dagar.

En massa prov togs, bland annat datortomografi av hjärnan. Fick höra, att det varken var spår av blödning eller propp. Efter en vecka hemma måste jag in igen, och det blev ytterligare en veckas sjukhusvistelse.

Väl hemma igen började jag känna av en mystisk, oemotståndlig trötthet - som sedan har ökat hela tiden. Varje gång jag måst till läkare har jag frågat om denna enorma trötthet. Eftersom vi sedan åratal inte haft ett fungerande husläkarsystem i denna del av Västmanland, har jag mött olika läkare mest varje gång, och de har viftat bort, mina frågor om tröttheten.

Jag har läst och funderat om det kunde vara stroke i alla fall, och med mina vänner pratade jag om det. En av dem som arbetar på vårt lilla bibliotek satte en bok i min hand: "Det gick en propp" av Anita Jekander. Den boken sträckläste jag! Det var på vårvintern i fjol, det vill säga två år efter svimningen...

Redan i första kapitlet läste jag: "Om skadorna är små och många, kan de vara svåra att upptäcka med datortomografi. Då finns den mer avancerade magnetröntgen. Det är av yttersta vikt, att rätt diagnos ställs så snart som möjligt, eftersom behandlingarna är helt olika vid propp och blödning. Tidsfaktorn är central. Tiden avgör, hur stor skadan hinner bli."

Jag bad en läkare om remiss till magnetröntgen efter att ha visat vad Anita Jekander skrivit. Det slarvades bort, så efter ytterligare två månader bad jag en annan läkare om remiss. Väntetid var fem månader! Ringde och förklarade, att jag väntat i över två år på en diagnos - fick en återbudstid, det vill säga två månader kortare väntan.

När detta datum närmade sig, hade jag hamnat på Köpings lasarett efter min tredje stroke, så det blev skjuts till Västerås för magnetröntgen. Samma eftermiddag fick jag den diagnos som jag borde fått drygt två år tidigare ... Den löd: Spår av äldre och nyare proppbildning ...

Magnetröntgen anses vara för dyrt! Det kostar drygt 3 000 kronor för hjärnröntgen, men min vistelse på Köpings lasarett i juni i fjol gick på 44 000 kronor! Och förra hösten måste jag in igen - då blev det lite billigare: 40 000 kronor.

Tänk, om jag fått diagnosen tidigare! Då hade jag kanske sluppit både min andra och tredje stroke ... Har blivit allt sämre ...

Tidsfaktorn är verkligen central!

Stroke drabbar varje år omkring 30 000 människor i Sverige - det är den tredje största folksjukdomen efter hjärtinfarkt och cancer - och den slår till alltmer också bland yngre.

Hur många tusen svenskar går omkring med odiagnostiserad stroke, eftersom de liksom jag inte fått undersökning med magnetröntgen i tid?

I över ett decennium har jag försökt kämpa för något som jag en gång trodde var självklart i vårt tekniskt högt utvecklade land: att vi ska få tillgång till de bästa hjälpmedlen för alla funktionshindrade. Samhället skulle tjäna miljoner på att informera om dem i stället för att tiga ihjäl dem!

Det här är på sätt och vis detsamma: När magnetröntgen är det enda medlet för en säker diagnos, då måste det också användas! Det skulle kunna bli enorma besparingar för vården att förebygga alltmer invalidiserande fall av stroke!

Marianne Israelsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons