Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstron är total!

Annons

Hur kunde det gå så här med Sveriges bästa primärvård? Landstingsledning, politiker och topptjänstemän, har först och främst lyckats få befolkningen emot sig. VLT har tidigare inte sett en insändarstorm som denna. Landstinget har dessutom fått den samlade läkarkåren emot sig. Misstron mot ledningen är total.

Partikamrater som löpt till undsättning gör inte det hela ett dugg mer begripligt. Vi var tvungna, säger politikerna. Lagen om offentlig upphandling (LOU) måste följas.

Det stämmer inte. Det finns andra lagar som är tillämpliga. Stockholms läns landsting har till exempel nyligen beslutat att prioritera hälso- och sjukvårdslagen, instiftad av Sveriges riksdag. Den stadgar att varje svensk har rätt att själv välja en egen läkare, som skall vara specialist i allmänmedicin.

Valfriheten begränsas för att det fattas cirka 30 familjeläkare i länet. Hälften av mottagningarna drivs av landstinget. Där är läkarbristen störst. Under en sjuårsperiod fanns bara 27 procent av läkarna kvar på samma mottagning. Andra hälften är privat organiserade, och de flesta får administration från vårdkooperativet Praktikertjänst. Där är läkarna nästan fulltaliga.

Under samma sjuårsperiod fanns 74 procent kvar vid sin mottagning. De privat organiserade mottagningarna utgör alltså ryggraden i landstingets primärvård.

Om någon vill starta nytt, tillåter inte landstinget det. "Balansen" mellan offentligt och privat får inte rubbas. Detta är ett politiskt beslut, obegripligt för mig. Det är också en av orsakerna till att det som sker i Västmanland har kunnat ske. Det finns egentligen plats för Carema att etablera ny verksamhet och det skulle inte kosta landstinget något extra! Det finns ju ett listningsutrymme för cirka 30 familjeläkare, och det skulle innebära att Carema med sin omskrutna kvalité borde kunna starta nya mottagningar.

Två saker hindrar detta. Balansen mellan det offentliga och privata får inte rubbas. Carema får inte nyetablera. Och för det andra är kejsaren i själva verket naken. Caremas anbud innehåller inga namngivna läkare. Det innehåller heller inga uppgifter om lokaler eller personal. För att få ersättning från landstinget krävs namngiven läkare att lista patienter på. Det borde omedelbart diskvalificera Carema vid upphandlingen.

Man har kringgått detta genom att komma överens om att Carema tar över fungerande privata mottagningar som ägs av Praktikertjänst, med inventarier och personal. Om det är tillåtet att på det sättet ge sig ut för att förfoga över annans personal och egendom måste prövas rättsligt, men det är en senare historia.

Här handlar det alltså inte om sund konkurrens. Praktikertjänsts mottagningar är inte till salu. De har arbetats upp av små entreprenörer med stort engagemang sedan många år. Caremas "erbjudande" att ta över dessa mottagningar är en form av parasitbeteende, varför inte primärvårdskannibalism. Minsta barn kan se att kejsaren är naken, men precis som i sagan vågar man från etablissemangets håll inte se det. För våra patienter däremot är det självklart att det är hälso- och sjukvårdslagen som skall gälla.

Det finns mycket mer att säga om hur detta har gått till. Tidigare har landstingets tjänstemän sagt att upphandlingen bara var en ren formalitet. Vad var syftet med den desinformationen? Landstinget ville tidigare ha anbud från hela Praktikertjänstgruppen, sedan från enskilda mottagningar. Nu har man bytt uppfattning minst två gånger. Hur skedde urvalet av de familjeläkarmottagningar som skall tvingas till Carema? En del av dem har inte haft en enda anmärkning. Det senaste är att man nu gör en ny upphandling för oss övriga, som tidigare har fått anmärkningar på detaljer i anbuden. Samtidigt ställer landstinget ultimatum, och gör det innan Kammarrätten sagt sitt. Landstingets handlande är inte begripligt. Maktspråk handlar det i alla fall om, med Sveriges bästa primärvård som insats.

Stor skada kommer att vållas för hela vården i Västmanland. Det vet alla som har förstått värdet av en personlig och hållbar relation i vården. Carema - den nakna kejsaren -och s- och v-landstingspolitikerna kommer gemensamt att knäcka ryggraden på Västmanlands primärvård på grund av en absurd tolkning och tillämpning av lagen.

BJÖRN NILSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons