Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjältbrand som vapen?

Annons

När jag i början av 1960-talet tjänstgjorde i Kongo fanns på den amerikanska ambassaden en skärpt ung man som hette Frank Carlucci. Hans nästa post blev som konsul i Zanzibar och därefter ambassadör i Lissabon innan han blev försvarsminister.

Sist jag hörde från honom var han chef för The Carlyle Group, en samling riskkapitalister i miljardligan.

Hans postering i Zanzibar skedde samtidigt med att en kommunistisk grupp försökte ta makten över ön, något som USA givetvis ville avvärja. Carlucci samlade ihop argument för motåtgärder och chiffrade hem till Washington att "Nu tror jag vi har tillräckligt mycket ammunition." Nästa dag kom zanzibarisk polis sättande för att leta efter konsulatets vapenförråd.

Jag har sedan dess ofta undrat vad det egentligen är för sökord som FRA skall begagna sig av för att sovra i det gigantiska materialet. Kanske kunde man få reda på det genom skicka ett fax till Sverigedemokraterna om att "Flytta atombomberna till moster Agatas garage så dom är klara för användning på torsdag".

Själv har jag i hela mitt yrkesliv sysslat just med att försöka bedöma utvecklingen i de lite egendomliga länder där jag tjänstgjort, och jag misstänker att organisationer som al-Qaida är ganska försiktiga i sina kommunikationer. Problemet är kanske snarare att man inte gör klart vad som kommer att hända och inte hända, till exempel att en politiker som Georgiens Saakasjvili anfaller Sydossetien, vilket naturligtvis ledde till ryska repressalier. Under Kubakrisen ville ju Sovjetunionen lägga sig till med Kuba, som onekligen låg inom den amerikanska intressesfären, på samma sätt som Sydossetien ligger inom den ryska.

Den allmänna uppfattningen i väst tycks emellertid vara att det var ryssarna som började, och grunden till detta är väl den latenta rysskräck många av oss har. Hur jag än försöker kan jag dock inte se några likheter mellan Georgien och Gotland, annat än att båda börjar på G. Jag förstår inte i vilka situationer ryssarna skulle gå till krig i Östersjön när de har alla tänkbara ekonomiska påtryckningsmedel. De kan ju stänga av gas- och oljetransporter utan att fundera så mycket över vad hemvärnet kan göra för att hindra dem.

Krigen har privatiserats. USA har 766 militärbaser i 40 länder och svarar för hälften av världens militärutgifter men har likafullt fått stryk i Korea, Vietnam, Irak, Afghanistan och Somalia. Det var som bekant 19 man med kartongknivar som genomförde 11 september-attacken, vars konsekvenser kostat USA triljarder.

Kort efter anfallet mot World Trade Center började någon skicka ut mjältbrandssporer, anthrax, i brev med resultat att fem människor dog och 17 skadades. Man misstänkte först en hatisk forskare men överflyttade senare misstankarna till en forskare som hette Ivins och nyligen tog livet av sig. Han sägs ha varit psykiskt störd och nu frågar sig pressen om det verkligen var han som spred anthrax eller om man bara uppfunnit honom för att visa hur skicklig man är och lugna allmänheten.

Amerikanska National Institute of Health har anslag för forskning om biologiska vapen som ökat med 800 procent och i år är 1,6 miljarder dollar, utöver en dryg miljard som går till försvarsministeriet. Man forskar om Ebola- och Marburgvirus, man har tio gånger så mycket laboratorieutrymme som 2001, man har byggt 13 nya regionala laboratorier och anställt 14000 vetenskapsmän av vilka 7200 sysslar just med anthrax.

Alla dessa känner naturligtvis inte varandra och det räcker att en enda forskare av någon anledning, personligt hat eller psykisk sjukdom, bestämmer sig för att sprida mjältbrandssporer för att det skall bli en katastrof, bland anant därför att de är svåra att sanera eftersom de kan ligga kvar i terrängen i åratal.

Indira Gandhi mördades av sin egen livvakt, sonen Rajiv av en kvinnlig anhängare. Detta är otäcka utslag av vad vi idag kallar asymmetrisk krigföring, terrordåd där enstaka insatser av människoliv kan leda till massakrer, fattigdom och krig.

För rätt många år sedan gjorde Stanley Kubrick filmen om dr Strangelove där Peter Sellers spelade den galne atomfysiker som tillsammans med en knasig överste startade ett världskrig som kunde leda till jordens undergång. Peter Sellers är ju skojig så filmen togs väl aldrig riktigt på allvar men risken förblir att teknologin skenar iväg utan att människorna riktigt hinner med.

Bengt Rösiö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons