Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobbare får verka utan konsekvenser

Annons

"om jag bara kunde berätta hur stor lust jag har att slå ner dig just nu. Kanske ska jag ta mina stålhättor på måndag. "

"förbered dig på mulning i morgon! "

"jag får så otroligt stor lust att skära mig av dig. Men jag tänker inte. för min själv är starkare än din. Du är så jävla svag!"

Citaten ovan beskriver en total respektlöshet för både liv och lem. Detta är den nya svenska grymma vekligheten som många unga upplever dagligen. Var- för har vi tillåtit våra barn att utveckla de tendenser som ovanstående citat från webben beskriver?

Självklart finns det ingen patentlösning - men nu måste det bli en ändring. Oacceptabla ageranden måste mötas med klara konsekvenser. Det är illa ställt när jag i VLT läser att polisen i Västerås har på förslag att man skall hålla förhör med snattare på telefon. Sannolikt blir förhöret, om det överhuvudtaget blir av, flera veckor efter att händelsen skett eftersom polisen säkert har viktigare prioriteringar att göra.

Den som har väckt detta förslag har totalt tappat kontakten med verkligheten. Varje snattare måste öga mot öga få klarhet vilka regler som gäller.

En polisanmälan mot de ungdomar som har skrivit ovan- stående citat skulle sannolikt bara förvärra situationen för den drabbade. Ärendet skulle lämnas över till de sociala myndigheterna då barnen är under 15 år och de har naturligtvis inte tid att göra något åt detta eftersom de är överbelastade av annat arbete. Den drabbade skulle bli utsatt för ännu mer trakasserier eftersom polisanmälan blir känd bland alla kompisar till de anmälda. Information sprider sig med blixtens hastighet via nätet, långt innan någon myndighetsperson ens öppnat sin dator och börjat arbeta med ärendet.

Det här innebär att de som hotar och mobbar i lugn och ro kan fortsätta eftersom deras beteende inte leder till några konsekvenser annat än möjligen ett samtal med socialen, lång tid efter att händelsen har skett. Dessa ungdomar har då redan gått vidare och gjort livet surt både för den först drabbade och sannolikt för ännu flera.

Vi måste nu lägga om politiken och få alla att förstå att den väg vi hitintills har vandrat inte längre håller. Vi måste se den nya verkligheten. Mobbare och ungdomar som uppvisar oacceptabla beteenden måste omgående få se att deras handlingar leder till konsekvenser. Inför jourdomstolar som kan arbeta dygnet runt - med sammansättning av både jurister och representanter från de sociala myndigheterna - för ungdomar under 18 år.

Domstolarna ska kunna döma ut lämpliga påföljder för de ungdomar som agerat på ett felaktigt sätt. En påföljd kan vara så enkel som att kräva att de en lördag och söndag 07.30 ska infinna sig för att få en kurs i moral och etik.

Låt polisen och de sociala få de resurser som behövs för att vara närvarande i samhället och inte mest vara placerade bakom ett skrivbord. Vi behöver dem inte bara mellan 08.00-17.00 utan dygnet runt. Förlägg deras arbetsschema så att de arbetar när de behövs. För att göra denna typ av stora förändringar krävs politisk vilja och kraft.

Tomas Salzmann

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons