Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobiloperatörerna har konkurrerat ut fiberleverantörerna

Annons
Skribenten anser att politikerna bör satsa på mobila nätverk i stället för fiber.Foto: Christine Olsson/TT

REPLIK

Debattinlägget ”Ställ krav på stabilt bredband" (2 februari), beskriver problemet med felaktigt nergrävda fiberkablar som kommer att ge förödande konsekvenser för fungerande bredbandsuppkoppling.

Jag anser att det inte blir några förödande konsekvenser – och att kablarna är amatörmässigt nergrävda för enorma samhällskostnader, det är överraskande och anmärkningsvärt!

Fiberbaserade bredband med sladd till en router har spelat ut sin roll, precis som fast telefoni med sladd i väggen gjorde för några år sedan. Idag har man en mobiltelefon (som också är en router) som kommunicerar med nätet överallt där det finns täckning. Genombrottet för mobila nät i Sverige blev när kostnaden för obegränsad mobilsurf blev möjlig och kostnaden kom under 500 kronor i månaden (för cirka 1 år sedan). Om man bara använder Skype, Facebook och läser tidningen så blir kostnaden under 50 kronor i månaden.

Mobiloperatörerna har konkurrerat ut fiberleverantörerna. Följande läste jag från en av mobiloperatörernas hemsida ”X har skaffat bredband via mobilnätet och har 8–10 datorer uppkopplade samtidigt. Det fungerar jättebra, säger hon”. Mobilsurfhastigheten ökar och nästa generations mobilnät lovar otroliga hastigheter.

Jag uppmanar politikerna att arbeta fram en strategi att även ge landsbygden ett heltäckande mobilt nätverk och för att bland annat möta behovet av självkörande traktorer på fälten och andra ”saker” som enbart fungerar med ett bra mobilnät.

Lennart Lind

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons