Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderat politik dominerar alliansen

Annons

Tomas Högström (m) ifrågasätter de nuvarande ersättningsnivåerna i bidrags- och trygghetssystemen och propagerar samtidigt för stramare bidrag den 18 april. En iskall moderat politik som vi känner igen och som ligger långt ifrån den varma bild partiet nu försöker upprätthålla. Det är bra att Högström klargör vad moderaternas politik innebär, eftersom hans partiledare gör allt för att hålla sig borta från dessa debatter.

I klartext innebär "stramare bidrag", att a-kassan skall ner till 65 procent. Den arbetslösa kommer att utförsäkras efter 300 dagar och får därefter förlita sig på socialbidrag. För den enskilda familjen innebär det att den trygghet som i dag finns med höga ersättningsnivåer, ersätts med otrygghet om man förlorat jobbet. Det är enkelt för var och en av oss att räkna ut vad 65 procents a-kassa skulle göra på vår egen ekonomi. Gör därefter en uppskattning på vad som händer då du utförsäkras efter 300 dagar och tvingas förlita dig på socialbidrag.

Detta avfärdar Högström som skrämselpropaganda. På vilket sätt menar den moderata riksdagsledamoten Tomas Högström att en a-kassa på 65 procent ökar tryggheten för den som just förlorat sitt jobb? Lägg därtill effekten då man utförsäkras efter 300 dagar.

Tomas Högström driver teorin, att om ersättningsnivåerna i socialförsäkringssystemen sänks tillräckligt mycket så kommer andelen sjukskrivna att minska. Det är förmodligen ett korrekt antagande. Frågan är bara om det är önskvärt att driva människor som är sjukskrivna tillbaka till arbetsplatserna i vilket skick som helst. Moderatledaren har då lovat att återkomma med en lista på dem som skall undantas från denna politik.

Under en längre tid har flera ledande socialdemokrater efterfrågat denna lista utan framgång. Eftersom Högström uppenbarligen står bakom den politiken, kanske han kan återkomma i ett inlägg med den lista som hans partiledare inte vågar visa.

Högström gör även ett försök till att lugna dem som vill hävda strejkrätten men luddar in sig i formuleringen, att "vi bland annat måste kunna diskutera hur denna strejkrätt utnyttjas". Vad menar Högström? På vilket sätt vill ni moderater inskränka strejkrätten? Om personal på en arbetsplats vill hävda sin rätt att teckna kollektivavtal, är det eller är det inte ett skäl att använda sin strejkrätt?

Den moderata politiken på socialförsäkringsområdet är uppenbarligen så extrem, att bland anant folkpartiledaren ifrågasätter om det över huvud taget är möjligt att den borgerliga alliansen kan komma överens före valet. Det gör det svårt att veta på vilken politik man egentligen röstar, när man väljer ett borgerligt parti. Historien har dock lärt oss en sak, moderaterna vinner alltid dragkampen när de borgerliga partierna skall komma överens.

Lars Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons