Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderata studenter: ­EU-valet en varning

Stig upp på morgonen, slå på dator, mobiltelefon och tv – om dessa inte redan var på.

Annons

Sedan frukost med användande av samtliga tidigare nämnda. Det är verkligheten för stora delar av den unga generationen. EU-valet var en varning, de unga röstar ogärna på partier som förvirrar sig in på ofrihetliga integritetskränkarspår.

Övervakningsstaten är lika oförenlig med grundläggande frihetstankar som eld är med vatten. FRA-lagen innebär statlig möjlighet till övervakning av internet och telefoni. Dessa utgör större delen av den vakna tiden för de flesta svenskar numera. Det är kanske där problemet att förstå vart unga och gamlas ståndpunkter ligger.

Somliga regeringsmedlemmar växte upp och tog sina strider mot det statliga monopolet som innebar bara två tv-kanaler och ett Televerk som bestämde vilken telefon hushållen skulle använda. När alla deras stora strider var vunna blev de förståeligt ganska nöjda. Deras tillkämpade segrar är dagens ungas självklarheter.

De kämpade mot statliga monopol och vi får kämpa mot nutida former av statlig kontroll. De kände säkert en ovilja mot tanken att staten sprättade upp deras brev, precis som unga känner en ovilja mot att staten sprättar upp deras brev, som nu har en elektronisk form men principen är fortfarande densamma.

Kanske är det vi medborgares fel att det håller på att glida ner för det sluttande planet. Krav ställs hela tiden på att inget hemskt i samhället får hända och när något händer ska ett huvud rulla. Det är rimligt att politikerna försöker skydda sina egna huvuden men i sin strävan angriper de problem som egentligen inte finns, bara för att visa sig handlingskraftiga.

Det handlar i grund och botten om att göra rätt. Är det rätt att ha en massiv övervakning som kränker människors integritet? Somliga hade nog hävdat att den som inte har något att dölja har inget att frukta.

Samma personer hade nog blivit upprörda om en granne stod på balkongen och inspekterade under kvällarna så att inget otillåtet hände. Den läskiga grannen är FRA och den övervakade är du. Det lutar åt fel håll men det är inte försent att backa bandet.

Jonas Grafström

1:a vice riksordförande Moderata Studenter

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons