Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderater: Arbetslinjen inkluderar pensionärerna

Det är viktigt att påpeka att pensionssystemet bygger på en bred politisk uppgörelse mellan blocken.

Annons

Men det är också hög tid att klargöra de avgrundsdjupa olikheterna i synen på hur framtidens pensioner ska säkras.

Ofta beskrivs verkligheten felaktigt som att pensionärer inte kan få jobbskatteavdrag. För de som arbetar efter 65 års ålder ges ett förenklat jobbskatteavdrag. Med en förvärvsinkomst på 15 000 kronor i månaden får de 1 200 kronor lägre skatt än den yngre kollegan.

Inte bara lever vi längre idag än tidigare, vi är dessutom friskare. Genom att sänka arbetsgivaravgiften för alla över 65 år har vi gjort det billigare att behålla de personer som vill fortsätta arbeta. Idag har en femtedel av dagens pensionärer någon form av inkomst som berättigar till jobbskatte-avdrag.

Per Hällqvist menar att vi undviker frågan om indexuppräkningen av pensioner. Tvärtom, den talar vi gärna om. Genom att förskottera en del av de framtida pensionsutbetalningarna ges människor en högre ingångspension.

Förskottet innebär att ingångspensionen blir cirka 18 procent högre än om den inte förskotterats. Den höga ingångspensionen betalas av genom att 1,6 procent dras från inkomstuppräkningen varje år. Effekten blir att pensionen för den enskilde blir högre när pensionen börjar tas ut men den årliga ökningen blir något lägre.

Kanske tycker inte Hällqvist att detta är rätt, må så vara. Vi vill dock poängtera att den här förskotteringen alltså inte är knuten till löneindex, utan är bara en förflyttning av hur pensionen utbetalas. Utan förskotteringen hade skillnaden i inkomst före och efter pensionering blivit högre, och människors köpkraft varit som högst när man är som äldst.

Oppositionen vill att delar eller hela jobbskatteavdraget ska bort. Det betyder mindre pengar i fickan för alla som arbetar men än viktigare – det leder till färre i arbete. Färre som betalar skatt, ger mindre pengar till vår gemensamma välfärd och lägre pensioner.

Dagens pensionärer minns hur Social-demokraterna under sina många år vid makten konsekvent röstat mot sänkt skatt för pensionärerna. Riksdagens utredningstjänst har redovisat hur Moderaterna föreslagit sänkt skatt för pensionärerna under i stort sett alla år mellan 1974 och 2004. Vår förra borgerliga regering sänkte skatten för pensionärerna, den nuvarande gör detsamma. Årets sänkning får en garantipensionär mellan 3 500 och 4 400 kronor mer per år.

Hällqvist tror att pensionärerna kommer att avgöra valet 2010. Kanske har han rätt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons