Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderater: Bra parkering är ett av flera steg för ett levande city

Annons

Om målet att city ska vara västeråsarnas vardagsrum ska bli verklighet så måste alla hjälpa till. Det krävs fler åtgärder för att förbättra och underlätta för besökare i city.

Det kan handla om att när nya verksamheter planeras, som helt eller delvis finansieras av ¿Västerås stad och är öppna för västeråsarna, så ska det alltid prövas om det finns en lämplig placering i city.

Konst- och länsmuseet är ett sådant exempel med en strategisk placering i anslutning till city som kan locka fler besökare. Andra exempel som behöver ¿prövas är den framtida placeringen för Expectrum.

Ska det komma fler besökare till city behöver fler uppleva att det är enkelt att parkera. Det går inte att som Carin Lidman (S) med flera skriver att det finns tillräckligt med 15 och 30 minuters parkeringar i city.

Om upplevelsen är att det inte finns, så krävs åtgärder med allt från marknads-¿föring om var parkeringarna finns till att ta fram fler strategiskt placerade parkeringsplatser där besökare kör in till Västerås. I undersökningar om varför man väljer bort besök i city så är en av de vanligaste anledningarna att det är dyrt och svårt att ¿parkera. Detta måste tas på allvar.

De rödgröna är inte ens beredda att bifalla förslag om att hitta ett system där handlarna kan subventionera parkeringar där kommunen äger parkeringsplatserna. Det är viktigt att Västerås stad har en dialog och försöker att på olika sätt finna enkla och ¿smidiga lösningar som lockar fler besökare till city.

Vi moderater hade i flera motioner till kommunfullmäktige föreslagit olika åtgärder för att underlätta tillgängligheten till city. Det handlar om allt från att byta ut parkeringsautomater, nya parkeringar och att öppna upp och försköna Källgatan.

Tyvärr faller detta inte i god jord hos de rödgröna som säger – ta cykeln. Självklart ska Västerås stad arbeta för att fler cyklar men staden behöver även prioritera kollektivtrafik och alla de som åker bil, så att ett besök i city blir det självklara valet. En annan moderat motion tar upp frågan om ett blomstrande Västerås och just denna motion bifölls även om den ännu inte är genomförd.

City måste också fortsätta att förskönas. Det handlar om allt från ombyggnad av Munkgatan, förnyelse av Victor Larssons plats och Kopparbergsvägen. Ett attraktivt centrum är också snyggt, välstädat och fritt från klotter.

Det är glädjande att renheten i city ständigt förbättras och där vi tillsammans måste vårda vår stad. Samtidigt krävs det åtgärder mot klotter som i dag är omfattande i Västerås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons