Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderater: Byggnads har 40 procent av ombudsmän - 12 procent av LO-anslutna

Annons

Mats Engström hävdar den 7 juli att det handlade om organiserad arbetskraft fast det i själva verket gällde anställda som inte var anslutna till Byggnads. Dessa människor ville helt enkelt inte vara med och finansiera den allmänfackliga verksamheten genom granskningsarvoden.

Arvodena var osakliga och en direkt kränkning av den negativa föreningsrätten. Behovet av att granska löner borde i dag ifrågasättas. Det handar oftast om timlöner och inte ackordsersättning, varför vidare kontroll blir överflödig. Vart pengarna går som tas in av dessa arvoden blir därför intressant och följs av en förundran då Byggnads verkar mer angelägna om att behålla denna "service" än de oorganiserade arbetarna själva.

Årligen har granskningsarvoden samt mätnings- och medlemsavgifter inbringat mer än 700 miljoner kronor. Byggnads har ett hundratal kontorister och uppemot 300 anställda ombudsmän. Det innebär att 40 procent av LO-kollektivets ombudsmän jobbar inom Byggnads trots att förbundet endast har 12 procent av kollektivets medlemmar. Det är inte förvånande att dessa uttag blivit så viktiga då de befäster tjänstemännens positioner och existensberättigande.

Europadomstolen har slagit fast att Byggnads dragit av kostnader från den icke skattepliktiga avdelningsverksamheten mot intäkter i den skattepliktiga granskningsverksamheten och genom det undanhållit staten skatt. Enligt uppgifter har endast en tiondel av tjänstemännen på avdelningarna arbetat med granskning, dock har hela 90 procent av pensionsinbetalningarna samt 50 procent av lönekostnaderna hänförts till granskningsverksamheten. Det är fascinerande att ingen reagerat tidigare.

Europakonventionen som Sverige ratificerat har slagit fast att det innebär egendomsstöld och domen visar också på skattefusk. Det borde alltså inte förvåna Mats Engström att intresse fanns att dra Byggnads inför Europadomstolen.

Jessica Polfjärd (m)

Riksdagsledamot skatteutskottet

Ulrika Karlsson (m)

Riksdagsledamot justitieutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons