Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderater: Byt mat, inte klimat – ta bort subventionerna

Det är djupt störande att EU-pengar används så att det har blivit billigare att köra runt levande kor i flera dygn än att köra runt slaktat kött. Det är omoraliskt och skapar onödigt lidande.

Annons

Dessutom pekas köttkonsumtion ut som en klimatbov. Vad är då den politiska lösningen? För oss är det stor skillnad på vad som är politiskt och privat. Du måste själv ta ansvar för vad du äter. Skillnaden mellan moderata förslag och vänsterförslag är tydlig. Vänstern föreslår en köttskatt. Köttskatten är bara till för att öka priset samtidigt som nästan hälften av EU:s budget går åt till att subventionera så att köttet blir billigare. Det är inte bara dumt, det är dyrt också. Och effekten blir inte stor. 

Vi föreslår en förändring av den gemensamma jordbrukspolitiken. Det ger stora effekter. Vi avskaffar den gärna genom att köpa ut bönderna – med ett extra års subventioner i handen och sen inga mer. Vi vill låta en bred koldioxidskatt få genomslag. Då blir koldioxiden synlig i ekonomin. När vi vet vad det kostar är det enkelt att välja. Den som vill äta billigt gör det enkelt genom att välja mer grönt än kött. 

Förtidsröstningen till europaparlamentariker har redan börjat och du kan rösta till 7 juni. Gör din röst hörd för en sundare matpolitik och lägg den gärna på Moderaterna.

Till sist: Det är vanligt husmorsförnuft som hjälper oss minska klimatpåverkan av maten. Mat ska vara glädje! Det är en lyx att få äta efter säsong och det är sunt förnuft att äta upp och att inte slänga mat. 

Staffan Anger

riksdagsledamot för Västmanlands län 

Sofia Arkelsten

riksdagsledamot för

Stockholms kommun,

ansvarig för miljöpolitiska frågor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons