Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderater: Det finns redan en fungerande jobbskapande politik

Riksdagsledamoten Sven-Erik Österberg (s) beskriver att en halv miljon människor "trängts ut ur arbetslöshetsförsäkringen". Detta sägs bero på att avgiften till a-kassan höjts. I realiteten vet vi inte särskilt väl, vare sig allianspartierna eller socialdemokraterna, varför många har lämnat a-kassan den senaste tiden.

Annons

Regeringen gav ett uppdrag till Statistiska centralbyrån att samla in uppgifter från a-kassorna om vilka som har lämnat och varför. Endast två av över 30 kassor valde att medverka i undersökningen. Vad detta tämligen begränsade underlag visade var däremot att en majoritet av dem som lämnat är över 55 år och har nära till pensionen, och alltså gör bedömningen att de inte kommer att behöva nyttja någon a-kassa.

Från andra håll, exempelvis från Sveriges television, har liknande undersökningar gjorts och resultatet är detsamma. Även många med legitimationsyrken, där det råder låg arbetslöshet, tenderar att göra bedömningen att deras risk för arbetslöshet är så pass låg att de inte anser sig behöva någon a-kassa.

Däremot är det naturligtvis oroande om det finns grupper som är underförsäkrade för att de anser att det är för dyrt att vara med. Vad som i det sammanhanget dock ska påpekas är att höjningen i snitt sedan valet är ungefär 120 kronor. Detta ska samtidigt sättas i relation till att 97 procent av alla löntagare fått jobbavdrag på mer än 1000 kronor per månad.

Regeringen har också gjort det enklare att gå med i a-kassan. Redan efter sex månader kan man nu få en inkomstrelaterad ersättning vid arbetslöshet.

I debatten om a-kassan finns två tydliga skiljelinjer. Socialdemokraterna, med Mona Sahlin och Sven-Erik Österberg i spetsen, säger sig stå för en 80/80-strategi: att 80 procent av löntagarna ska ha 80 procents ersättning. Det är en märklig tanke. Vår politik bygger i stället på 100/100: att 100 procent av den arbetsföra befolkningen ska ha 100 procent i lön. Detta kallade Mona Sahlin i radioekot för "sataniskt".

Att bli varslad om uppsägning är naturligtvis ett hårt besked och vi förstår att det skapar oro för framtiden. Men att liksom Österberg komma med skrämselpropaganda om att det väntar en misär för dem som blir uppsagda är inte bra.

Österberg efterlyser också en jobbskapande politik. Den finns redan.

Sedan alliansen tillträdde har 180000 personer gått från utanförskap till arbete. Vår jobbpolitik fungerar.

Vi skulle i stället gärna höra mer om de förslag som oppositionen har. För vi vet som vanligt inte vem som ska vara med i en eventuell röd-grön regering eller vilken politik en sådan regering skulle driva. Den gröna delen vill höja skatten på bensin för att få färre att använda sina bilar. Samtidigt vill den röda delen höja skatten på arbete och tror att detta ska få fler att jobba. Hur går det ihop, Sven-Erik Österberg?

Staffan Anger

ledamot i riksdagens näringsutskott

Jessica Polfjärd

ledamot i riksdagens skatteutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons