Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderater i polisstyrelsen: Socialdemokraterna gör en omvändelse under galgen om kriminalpolitik inför valåret 2014

Socialdemokraterna Morgan Johansson och Carl-Johan Norström har skrivit ett inlägg om ett nytt socialdemokratiskt kriminalpolitiskt program.

Annons

Artikeln ger sken av att man kommer med några revolutionerande nyheter för polis och rättsväsendet i övrigt. Flera av åtgärdspunkterna existerar redan i dag, andra är på gång.

Påståendet att socialdemokraterna påbörjat en satsning på polisen i början av 2000-talet ter sig märklig. Under andra halvan av 1990-talet, de stora nedskärningarnas tid, fick svensk polis och rättsväsendet i övrigt smaka på den socialdemokratiska känslan för trygghet och säkerhet.

”Alla måste ställa upp och spara” var mantrat en viss sossepotentat predikade. ¿I kölvattnet på dessa omdömeslösa nedskärningar fick också den grova organiserade brottsligheten fotfäste i Sverige. En företeelse som det svårligen går att bli av med, om det ens går. Rättssäkerhet och trygghet kostar och måste få kosta. Detta har nu tydligen gått upp för dagens socialdemokrater.

Notera också att under dessa svåra år för svensk polis, tillsatte dåvarande socialdemokratisk regering ”en egen” rikspolischef, före detta ministern Sten Heckscher 1996–2004. Knappast något lyft för polisverksamheten.

Under denna ödesmättade andra halva av 1990-talet förtidspensionerades fullt friska 57-åriga poliser. Pensioneringstricket upprepades vid ett par tillfällen, senast 2005 då den socialdemokratiska regeringen inte avsatt pengar för anställande av de 4 000 aspiranter man utbildade.

För att skapa löneutrymme för dessa erbjöds 1 200 60-åringar att gå hem med förtida pension. Jo man tackar! Nettotillkomsten av poliser från de 4 000 aspiranterna kan grovt skattas till cirka 200-300! Så var det med den satsningen i början av 2000-talet.

Man har också uppfattningar om polisens förmåga att klara upp begångna brott, vilket vi alla har. Sålunda sägs att Sverige ska bli ett föregångsland vad gäller att klara upp brott. Hur detta ska gå till nämns inte. Vi välkomnar alla som är intresserade av ett tryggare och säkrare Sverige, men känslan att socialdemokraterna gör en omvändelse under galgen insmyger sig när man säger att dessa frågor blir högprioriterade inför valet 2014.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons