Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderater: Jobbpolitik skapar goda villkor för ¿pensionärerna

Annons

Det svenska pensionssystemet är ganska invecklat och det är svårt att få en sammanhängande överblick. Det stämmer att lön och pension beskattas olika och i huvudsak avgörs av den ekonomiska utvecklingen i landet. Det viktigaste för att vi, ¿i dag och i framtiden, ska kunna säkra goda pensioner är att vi sätter jobben först, skapar förutsättningar för en stark moderat arbetsmarknadspolitik och bedriver en aktiv arbetslinje. Därför är det viktigt att komma ihåg att jobbskatteavdraget har gjort att löntagare får mer pengar i plånboken vilket leder till att fler kommer ut på arbetsmarknaden.

Det nya pensionssystemet är avgiftsbaserat. De som arbetar förser pensionssystemet med pengar till utbetalningen till dagens pensionärer genom att 16 procent av den totala lönesumman inbetalas till pensionssystemet. Hur mycket var och en får ¿i pension beror på hur mycket varje person betalat in i pensionsavgifter. Hela livsinkomsten ligger till grund för den egna pensionsrätten. Detta är inkomstpensionen. Dessutom består pensionen av flera delar: premiepension och eventuell garantipension samt avtalspension/tjänstepension och eventuellt eget pensionssparande.

Pensionssystemet är till största delen ett fördelningssystem, vilket innebär att det främst är inbetalningar från dagens förvärvsaktiva som finansierar dagens pensionsutbetalningar. En mindre andel betalas ut från AP-fonderna, vars syfte – utöver att förvalta pensionstillgångar – är att utjämna temporära svängningar mellan pensionsavgifter och pensioner. De pensionsavgifter man betalar in under sitt förvärvsaktiva liv ger pensionsrätt och inte en bestämd summa pengar. Storleken på pensionen avgörs i slutändan av livsinkomsten, den aktuella inkomstutvecklingen och den förväntade livslängden den dagen man går i pension.

Det är endast i premiepensionen det finns en direkt koppling mellan inbetalda avgifter (som placeras i fonder) och utfallet av inbetalningarna. Och det är oftast i denna fråga debatten missuppfattas. Det är, som tidigare nämnts, de som arbetar i dag som betalar för dagens pensionärer. Ju fler som jobbar desto mer pengar till dagens pensionärer. Tvärtemot vad många tror är pensionen alltså ingen uppskjuten lön, utan en statsfinansierad ersättning till personer som uppnått pensionsåldern.

Nya Moderaterna är Sveriges enda arbetarparti. Genom att sätta jobben först, skapar vi förutsättningar för en stark moderat arbetsmarknadspolitik och detta skapar goda villkor för pensionärerna. Jobbskatteavdraget är nödvändigt som en uthållig ekonomisk utveckling. Reformen är inte orättvis mot pensionärerna, utan snarare ett skydd för deras pensioner.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons