Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderater: Nu kommer tredje jobbskatteavdraget

I höstens budgetproposition presenterade regeringen ytterligare skattesänkningar.

Annons

Denna tredje sänkning innebär att exempelvis ett vårdbiträde med 19 000 kronor i månadslön kommer att få 1102 kronor mer kvar i plånboken varje månad och en metallarbetare eller scenkonstnär med 24 000 kronor i månadslön får 1 362 mer kvar i plånboken.

Precis som tidigare jobbskatteavdrag är detta utformat för att procentuellt ge en större höjning till de med längst inkomst. Vårdbiträdet har fått en procentuell höjning på 5,8 procent och metallarbetaren en höjning med 5,7 procent. På detta sätt fortsätter det, exempelvis en gymnasielärare med 29 000 kronor i månadslön får 1 511 kronor mer kvar efter skatt och således en sänkt skatt med 5,2 procent.

Det tredje jobbskatteavdraget är ett viktigt steg i moderaternas kamp mot utanförskapet. Vi kommer aldrig att acceptera att människor tillåts fastna i långvarigt utanförskap utan en rättvis möjlighet att få pröva sin förmåga på arbetsmarknaden. Därför är det för oss underligt att socialdemokraterna med LO och andra fackliga organisationer i spetsen kritiserar jobbskatteavdraget som deras egna grupper gynnas av.

Man kan ta den uppmärksammade vårdstrejken som exempel, där sjuksköterskorna i sex veckor strejkade för högre lön, som de mycket väl är värda, och krävde 1700 kronor mer per månad och medlem. Efter skatt blir det 1156 kronor mer i månaden.

Alliansens jobbskatteavdrag har gett i genomsnitt 1 477 kronor mer i månaden, i rena pengar, till sjuksköterskor runt om i Sverige.

Det har nu gått två år sedan valet och vi kan glädjande nog konstatera flera trendbrott i kampen mot utanförskapet. För första gången på många år har antalet förtidspensionerade slutat att öka och istället börjat minska. Antalet människor som får utbetalningar genom olika ersättningssystem har minskat med nära 125 000 personer sedan 2006 och antalet sysselsatta har ökat med närmare 200 000 personer mellan andra kvartalet 2006 och andra kvartalet 2008.

Det är vår absoluta övertygelse att grunden för ett bra välfärdssamhälle ligger i arbetslinjen. Därför är det naturligt för oss att fortsätta arbeta för att sänka skatterna och skapa de bästa förutsättningarna för företag och för dem som arbetar.

Förslagen om sänkta skatter, som totalt omfattar 15 miljarder kronor, gör att hushållen får mer ut av sitt eget arbete och att de får mer över i plånboken. Arbete stärker Sverige. Arbete ger skatteintäkter, som behövs för att trygga en god välfärd åt alla. Alliansen har inlett arbetet med att återupprätta arbetslinjen och bygga Sverige starkt. Nu fortsätter vi.

Cecilia Magnusson

riksdagsledamot Göteborg

Jessica Polfjärd

riksdagsledamot Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons