Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderater: Ny teknik minskar utsläppen

Annons

Varje dag läser vi om de miljöproblem som ligger framför oss. I takt med larmrapporterna ökar vårt miljöengagemang och allt tuffare krav ställs på politiker och företag. Människor funderar även på vad de själva kan göra för miljön. Det är bra, vi har alla ett ansvar. Med ett så utbrett stöd har vi goda möjligheter att lösa problemen, men då krävs en offensiv politik.

En sak som vi politiker kan göra är att underlätta för människor att göra bra val. Moderaternas miljöpolitik utgår från samma sak, nämligen människans egen vilja att ta ansvar för miljön. Det är därför skönt att se att Allians för Sverige gör flera konkreta miljösatsningar i vårbudgeten. Det är däremot tråkigt att se hur socialdemokrater och vänsterpartister snarare försöker skrämma människor istället för att föra en saklig debatt i frågan.

Vi satsar på miljöteknik i kommuner och landsting. Nyare och bättre teknik kommer att spara stora mängder energi och därmed minska utsläppen av växthusgaser. Vi stöttar små och medelstora företag som vill satsa på teknik för hållbar utveckling. Ett program för utveckling och ökad konkurrenskraft för svensk miljöteknik tas fram. Det handlar om hela ledet från forskning till export.

Västerås ska bli länets bästa klimatkommun. Genom ett utbyte mellan Västerås kommun och företagen kan miljön förbättras. Även privatpersonerna i Västmanland uppmuntras att energieffektivisera i sina bostäder. Tidigare straffades den som exempelvis satte in treglas genom höjd fastighetskatt. Det är slut på det nu när skatten slopas.

Trafiken måste klimatanpassas. Vi klarar oss inte utan bilen men bilåkandet får inte ske till priset av klimatförändringar. Den som köper en bränsleeffektiv bil eller en bil som drivs med förnybara bränslen får en miljöbilspremie på 10000 kronor. Reglerna ändras så att det inte längre är förbjudet att blanda biodrivmedel i dieselolja. Detta för att få fram ett mer miljövänligt bränsle.

Målet är att bensinen ska ersättas av förnyelsebara drivmedel. För att uppnå det måste vi göra mera, inte minst utveckla ny teknik. En översyn av Västmanlands lokaltrafik har påbörjats där vi ser över kollektivtrafiknätet och kollektivtrafikplanen för att öka andelen resenärer. När landstinget och Västerås kommun upphandlar bilar skall bilar med förnyelsebara drivmedel premieras.

Politiker måste fatta bra beslut här i Sverige och driva fram internationella överenskommelser i världen. Det internationella miljöarbetet fortsätter vara av största vikt. Förutom det vi nu genomför här hemma i Sverige fortsätter vi att driva på andra länder att ta ytterligare steg i miljöfrågan. EU vill utvidga handeln med utsläppsrätter till att även gälla transportsektorn. Den som smutsar ner miljön ska betala. Miljösatsningar i Ryssland med fokus på kärnsäkerhet, strålskydd, uppbyggande av en miljöförvaltning och stödjande av miljöinvesteringar utvecklas.

Alliansregeringen genomför en god miljöpolitik. Budgeten har ökats med totalt 6,3 miljarder till miljö, energi och klimatåtgärder. Socialdemokraterna surar när miljöfrågorna tas på allvar och den största satsningen på miljön i svensk historia genomförs.

Olle Bröms

Kretsordförande i Västerås

Elisabeth Unell

Kommunstyrelsens ordförande i Västerås

Magnus Edlund

Landstingsstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons