Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna: Alliansen har sänkt pensionärernas skatt fyra gånger och jobbskatteavdraget ger mer pengar till pensioner

De som förvärvsarbetar betalar pensionen för dagens pensionärer och när vi som arbetar i dag går i pension kommer våra pensioner till övervägande del att betalas av dem som då arbetar.

Annons

Det enda sättet att garantera drägliga pensioner och en bra sjukvård och äldreomsorg är att fler arbetar. Sverige är det land som satsar mest på äldreomsorg i hela världen. Det kan vi göra eftersom allt fler arbetar och betalar skatt.

Forskning visar att jobbskatteavdraget är en av de åtgärder som bidrar till att få fler i arbete. Jobbskatteavdraget är därför en bra reform även för dagens pensionärer.

Dessutom kan även pensionärer få jobbskatteavdrag. I dag är det över 100 000 pensionärer som arbetar, och alla dessa har rätt till dubbelt så stort jobbskatteavdrag som andra löntagare.

Landfors glömmer också att den som arbetar har kostnader för att tjäna in sin lön. Resor, arbetskläder, fackföreningsavgift, a-kasseavgift med mera. Stora delar av dessa kostnader är inte avdragsgilla.

Pensionärerna har inga kostnader alls för att tjäna in sin pension, den kommer punktligt varje månad. Det är därför rimligt att den som arbetar har något lägre skatt än den som får pension. Detta glöms ofta bort i debatten.

Vi som i¿dag arbetar och har jobbskatteavdrag får detta endast under de år vi arbetar, sedan får vi skatta enligt den vanliga skattetabellen. För egen del kommer vi som pensionärer att tycka att det viktigaste är att de som då arbetar är så många som möjligt, så att de bidrar till att göra vår ålderdom dräglig. Kan jobbskatteavdraget bidra till detta känns det bara bra.

Svenska pensionärer har fått fyra skattesänkningar under sex år med den borgerliga alliansregeringen. Under den tidigare socialdemokratiska regeringen var antalet skattesänkningar för pensionärerna noll.

Alliansen har dessutom utlovat både utökat jobbskatteavdrag och fortsatta skattesänkningar för pensionärer under denna mandatperiod, under förutsättning att vi kan fortsätta ha stabila satsfinanser.

Just nu ser det lovande ut och mycket tyder på att Alliansens vallöfte från 2010 kommer att kunna uppfyllas. Alliansen vill fortsätta sänka skatten för både löntagare och pensionärer.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons