Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna återupprättar arbetslinjen

Annons

När vi moderater presenterar vårt budgetalternativ gör vi det som en del av en framtidsinriktad allians för Sverige. Alternativet till en finansierad politik inriktad på fler jobb är tre splittrade partier till vänster som lovar mer av allt till alla men som lånar till utgifterna och skickar notan till våra barn.

Socialdemokraterna klarar sig inte utan stöd från miljöpartister som vill ha friår och från kommunistledda vänsterpartister som vill förstatliga svenska företag. Den förda politiken från socialemokrater, vänsterpartister och miljöpartister har lett till ett misslyckande i den viktigaste frågan

- jobben.

Över en miljon människor saknar den gemenskap som det innebär att ha ett jobb att gå till. Nya beräkningar från Riksdagens utredningstjänst visar att 22,4 procent - mer än var femte - av de vuxna i Västmanland är beroende av sociala ersättningar och bidrag. Det är drygt två procentenheter högre än riksgenomsnittet och det nionde högsta bidragsberoendet i hela landet. Totalt i länet motsvarar antalet som är försörjda med sociala ersättningar och bidrag befolkningen i hela Sala och Fagersta.

Denna utveckling vill moderaterna bryta genom ett program för arbete i tre delar:

w Skattelättnader på arbete. Ett jobbavdrag som riktar sig till låg- och medelinkomsttagare gör det mer lönsamt att arbeta och att gå från inget arbete till arbete på hel- eller deltid. Ett höjt reseavdrag till 20 kronor per mil gynnar ökad rörlighet och arbete i hela Sverige.

w Lägre kostnader när företagare anställer kombineras med bättre småbolagsregler och lättare regelbörda. Företagens medfinansiering för sjuklönen slopas vilket motverkar att människor sorteras bort på grund av ålder och sjukdomshistoria. Större satsningar på vägar och järnvägar än vad de tre partierna till vänster orkar med.

w En jobbpolitik där arbetsförmedlingens uppgift är att matcha arbetssökande till rätt jobb. Arbetsförmedlingen ska inte förmedla ledighet i form av friår utan arbete. Arbetslöshetsförsäkringens roll som omställningsförsäkring görs tydligare och kontrollen av att reglerna följs skärps. Människor som hamnat längst bort från arbetsmarknaden får rätt till nystartsjobb genom slopade anställningskostnader under lika lång tid som man varit borta från arbete.

Taget tillsammans lägger alla dessa åtgärder grunden för över 100 000 nya jobb på kort sikt. Det motsvarar över 3000 nya jobb i Västmanland, sett till länets andel av den arbetsföra befolkningen. Moderaterna lovar inte guld och gröna skogar men vi lägger en budget för jobb - inte för tillfälliga åtgärder som försvinner efter valåret 2006.

Tomas Högström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons