Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna: Varför bara drogtesta busschaufförer?

Annons
Moderaterna vill drogtesta vårdpersonal.

Den rödgröna majoriteten (S+V+MP) i Västmanlands regionfullmäktige valde den 18 april att avslå Moderaternas motion om att drogtesta regionens vårdpersonal. Argumentet som framfördes av Socialdemokraternas regionråd Lena Johansson var från början att det skulle kosta pengar. För oss moderater är det dock en självklarhet att patientsäkerhet och trygghet bland personalen ska få kosta.

Under debatten valde majoriteten att utveckla sitt svar efter påtryckningar från Moderaterna och övriga allianspartier. Då blev argumentet emot vårt förslag att drogtester skulle inskränka på vårdpersonalens integritet.

Lena Johansson (S) hävdade att tilliten till vårdpersonalen inom Region Västmanland var så stark, att drogtest inte ansågs vara nödvändigt. Vi moderater förstår fortfarande inte argumenten. Detta utifrån att delar av Region Västmanlands personal, närmare bestämt alla busschaufförer inom åkeriet VL redan drogtestas vid både nyanställning och slumpmässigt.

Den rödgröna majoriteten hävdar att drogtester är integritetskränkande, men väljer ändå att testa delar av sin egen personal. Varför gör man skillnad på folk, och folk?

Den rödgröna majoriteten hävdar att drogtester är integritetskränkande, men väljer ändå att testa delar av sin egen personal.

Lena Johansson (S) säger att hon känner tillit till vårdpersonalen och vi står frågande kvar och undrar varför hon då inte känner tillit till busschaufförerna. Om de rödgröna menar att drogtester inte gör nytta, ska de då avskaffa drogtester även för VL:s personal?

Västmanlänningarna och regionens personal förtjänar ett tydligt svar.

Varför ställer regionen högre krav och genomför vad regionens högsta politiska ledning anser vara integritetskränkande åtgärder mot busschaufförer men inte på vårdpersonal?

Vi anser att det är en självklarhet att även personal som dagligen har ansvar och tillgång till mediciner, narkotika samt ansvarar för behandlingar och ingrepp på tusentals västmanlänningar ska drogtestas, slumpvis och vid nyanställning.

Stephanie Bruksgård (M)

Mikael Andersson Elfgren (M)

Andreas Weiborn (M)

ledamöter, regionfullmäktige Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons