Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna: Vi förbättrar trygghetssystemen

Annons

Alliansen vill fortsätta att förbättra trygghetssystem. En stor utmaning är unga förtidspensionärer. Därför satsar vi mer än en halv miljard kronor på olika stödåtgärder som ska hjälpa unga som beviljats aktivitetsersättning att prova på arbete eller studier.

Genom sådana reformer och genom att fortsätta prioritera tidig rehabilitering, behandling och samverkan hoppas vi att fler människor ska våga ta steget från sjukskrivning till arbetsgemenskap.

Socialdemokraterna står i stället för en politik som höjer trösklarna in på arbetsmarknaden, vilket kommer att drabba dem som i dag står allra längst ifrån att få jobb och bidrar inte till att fler vågar ta steget till eget arbete.

Många färre drabbas nu av långvariga sjukskrivningar och dess ofta tragiska konsekvenser. I Västmanlands län har antalet sjukskrivna personer minskat med över 3000 sedan 2005. Detsamma gäller förtidspensioneringarna. Sedan 2006 har antalet personer som har sjukersättning minskat med över 2600 personer i Västerås kommun.

Något som verkligen bidragit till detta är de fasta avstämningspunkterna för rehabilitering och arbetsförmågebedömning, försäkringens så kallade tidsgränser.

Såväl Försäkringskassan som Arbetsförmedlingen anser att det är nödvändigt med tydliga tidsgränser i sjukförsäkringen. Att avskaffa den bortre tidsgränsen skulle kraftigt öka sjuksjukskrivningarna och förtidspensioneringarna.

Människor skulle åter låsas in i passivt utanförskap eftersom de i praktiken tillåts vara sjukskrivna hur länge som helst, utan några åtgärder eller uppföljning. Ändå är avskaffandet av den bortre tidsgränsen ett av de centrala förslagen i Socialdemokraternas skuggbudget.

Gunnar Axén (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons