Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna vill höja biljettpriserna

Annons

Nu duggar förslagen tätt från moderaterna. De vill bland annat fördubbla momsen på "personbefordran" från sex till tolv procent, det vill säga göra kollektivtrafiken dyrare. Förslaget innebär att ett länskort för tåg och buss i Västmanland blir nästan 700 kronor dyrare om året, eller höjs med 58 kronor i månaden. För dem som pendlar mellan Västerås och Stockholm blir kortet 151 kronor dyrare i månaden, det vill säga 1 800 kronor mer på ett år.

Pengarna som man får in på att höja momsen behöver moderaterna för att göra det billigare för bilisterna, bland annat genom att förändra avdragen.

Det är främst arbets- och studiependlarna som drabbas av moderaternas förslag. Det är kvinnor, ungdomar och ensamstående föräldrar, som är beroende av kollektivtrafiken för att få vardagen att gå ihop. Samtidigt ska de som har råd att ha bil gynnas. Moderaternas förslag innebär att fler skulle ta bilen till jobbet. Det är knappast något som gynnar miljön. Det bästa för alla är att så många som möjligt kan välja att åka kollektivt.

Vi socialdemokrater vill i motsats till moderaterna satsa på kollektivtrafiken, så att människors vardag fungerar så smidigt som möjligt. Därför är en fördubbling av momsen oacceptabel för oss.

Denise Bergström (s)

landstingsråd

Stig-Erik Westmark (s)

ordförande för Västmanlands lokaltrafik

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons