Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderlig och djärv kvinna

Annons

Den ryska högättade Maria Skobtsova (1891-1945) var dotter till en rik brukspatron nära Svarta Havet. Efter revolutionen 1917 måste familjen fly och förde sen liksom miljoner ryssar en osäker tillvaro i olika europeiska länder. I de stora ryska slumkvarteren i Paris led man svårt av bostadsbrist och svält.

Maria var på 1920-talet i 30-årsåldern. Hon var uppseendeväckande storväxt och ful. Hon var också alltid illa klädd och vanskött. Hon ville nämligen inte avvika från sina fattiga och hemlösa landsmän i slummen. De allra fattigaste och förfallna sökte hon hjälpa.

Hon bar på en otroligt stark moders-kärlek och en osjälviskhet som gick till gränsen för det möjliga. Klockan fem på morgonen kunde man se henne vandra på gatorna bärande en stor säck. På en matvarubutiks bakgård kunde hon hitta några halvruttna potatisar, bitar av morötter eller annat som butiksägarna inte lyckats sälja.

Dessa matrester bar hon till överenskomna ställen, där utsvultna människor, mest barn, samlats. När de ätit satt de kvar kring henne för att få uppleva något av familjekänsla.

Hon berättade. Hon kunde mycket från många länder. En dag var det några barn från Polen som ville höra sagor från sitt hemland. En annan dag var där barn som ville höra något från Spanien.

Hon stötte inte bort någon. Landsstrykare, tjuvar, horor, dörrknackare skulle ha sin bärgning. De var dock människor.

Hon började som nunna i den rysk-ortodoxa kyrkan men blev efter en tid avsatt och utkörd från klostret. Hon uppsökte nämligen människor i nöd i stället för att vara med på klostrets alla mässor och riter.

Senare blev hon romersk-katolsk nunna. Men också där blev hon avsatt sedan hon i en lång och kunnig skrivelse kritiserat det skyddade, trygga och bekväma livet inom klostrets murar, medan människor utanför murarna svalt och dog. I hennes skrivelse finns massor av ord som exakt stämmer med Nya Testa- mentet.

Under krigstiden på 1940-talet fanns hon i Paris slumkvarter och ordnade en hjälpstation. Där blev hon arresterad av nazisterna, som förde henne till ett fångläger, där de torterade ihjäl henne 1945.

Hon torde ha blivit välkommen "på andra sidan".

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons