Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monika Wilander: Alla överläkare är inte bra chefer

Annons

För ungefär ett år sedan klagade Stig Reinholdsson, en av överläkarna på Centrallasarettet, på den dåvarande landstingsmajoriteten - socialdemokrater och vänsterpartister. Nu har han fått en annan landstingsmajoritet, som förmodligen passar honom bättre. Ändå är han inte nöjd utan anser att -landstinget styrs av amatörer- (VLT den 30/3). Hans slutsats är att vården ska styras av fackfolk i olika driftformer - läs: styras av läkare.

Jag har lång erfarenhet av läkare som ledare och budgetansvariga. Många borde ha ägnat sig åt läkeriet och ingenting annat. Man är inte automatiskt bäst på organisation, personalfrågor, ekonomi och planering bara för att man är läkare.

Det är likadant i politiken. Alla är inte lika bra på prioritering, styrning, överblick, ekonomisk fördelning eller framförhållning. Men de flesta har ett ärligt uppsåt att få pengarna att räcka till, trots att utveckling och kostnader rusar. Det fiffiga med politisk styrning är att man kan rösta bort dem man inte är nöjd med. Det är betydligt svårare att få bort en ledande överläkare, såvida han eller hon inte är uppenbart försumlig eller oskicklig. Där räcker det inte med ett allmänt missnöje eller att anklaga dem för att vara amatörer!

Stig Reinholdsson vill inte att sjukvården ska styras från en regional nivå. Det gör däremot jag. Ansvarskommittén har arbetat seriöst och insett att sjukvården inte klarar sina kostnader om man inte för ihop den specialiserade vården i större enheter än idag. Den har dessutom varit klok nog att lämna över hur regionerna ska se ut till dem som vävt nätverken och upparbetat fungerande kontakter.

Kan det vara ett hot mot överläkare som är vana att styra sina egna små nischer? Som politiker måste man tänka större än så, även om det innebär att ett antal sjukvårdspolitiker i Västmanland inte få plats i en större organisation.

Monika Wilander (v)

Pensionerat landstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons