Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mötesarrangörer: Varför sätts ingen press på Burma?

Den senaste tiden har Burma nämnts regelbundet i medier världen över. Världens ledare har i olika uttalanden fördömt regimen i militärdiktaturen och människor där har gått ut på gatorna i protester och demonstrationer mot militärjuntan som styrt landet sedan 1962.

Annons

Regimen i Burma har svarat på protesterna på samma sätt som tidigare - genom massarresteringar, misshandel och tortyr.

Burma är ett land där korruptionen är total, yttrandefriheten obefintlig, fattigdomen utbredd och ekonomin totalt misskött.

Under de år som gått sedan militären tog makten har landets folk vid flera tillfällen försökt resa sig och kräva demokrati. För ungefär 20 år sedan utbröt de största protester landet hittills skådat. Den gången slutade det i tragedi. Tusentals människor sköts ihjäl av militären, fängslades eller tvingades fly. Fortfarande sitter över tusen politiska aktivister och förespråkare av yttrandefriheten i fängelse i Burma.

Ska människor i Rangoon, Pegu, Sittwe och Mandalay våga fortsätta sina protester? Kommer världssamfundet låta de nya övergreppen passera, precis som 1988, eller kommer man äntligen agera för ett slut på övergreppen i Burma? Eller kommer Frankrikes och grannländernas affärsintressen att åter tysta kritiken mot massakrerna?

Många av de miljontals burmeser som flytt sitt hemland följer nu händelserna där med spänning och hoppas på en förändring. Ett fyrtiotal burmeser finns här i Västerås.

I dag arrangeras ett seminarium om situationen i Burma på ABF. Det är ett seminarium till stöd för de burmeser som vågar tala

i ett Burma, där det allt för länge varit tyst och till stöd för demokrati och mänskliga rättigheter i ett land där det är riskabelt att ens yttra de orden.

Isabelle Sannestedt (s)

ordförande för socialdemokraternas internationella kommitté i Västerås

Catharina Ullström (s)

S-student

Minn Kyaw

demokratiaktivist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons