Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mothugg

Annons

Som blivande student fastnade morgonkaffet både i vrångstrupen och nosen när VLT den 13 juli på ledarplats proklamerade att Sif-rapporten om studenters levnadsvillkor är "aningen överdriven".

VLT hävdar att högskolestudier, vilket vi enkla själar trodde handlade om utbildning, i själva verket är någon slags ryggradsbyggande initieringsrit till vuxenlivet. Vidare menar VLT att "de flesta klarar sig gott på dagens studiestöd". Detta trots att det i samma ledare citeras från Sif-rapporten att "över hälften (av studenterna) bygger sin ekonomi på hjälp från föräldrar eller andra personer". Det är raka motsatsen till att klara sig gott på studiestödet!

Rapporten varnar för att studieresultaten påverkas av studenternas ekonomiska bekymmer, VLT föreslår att fördyra studierna genom kursavgifter.

Visserligen sägs det att sanningen ligger

i betraktarens ögon men det här är ju löjligt. Ska man som läsare tolka det som att VLT betraktar Sif-rapporten som ren lögn?

Stefan Wallén, Västerås

Svar: Att studenter oroar sig över sin ekonomiska situation eller att de vänder sig till sina föräldrar innebär inte nödvändigtvis att studiestödet är för lågt. För det stora flertalet studenter är det ingen omöjlighet att snåla mer med utgifterna. Ett alternativ är att jobba vid sidan av studierna. Och att föräldrar hjälper sina barn ekonomiskt är inte fel i sig.

Ledaren tog inte ställning för kursavgifter utan påpekade endast baksidan med de nuvarande svaga ekonomiska incitamenten att bedriva studierna effektivt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons