Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motororganisationen FMK: Lås in moppen över Valborg

Valborgshelgen är många 15-16-åringars alkoholdebut. Barn i mopedålder med sprit i kroppen är en livsfarlig kombination, men att hålla barnen borta från alkoholen kan vara svårt.

Annons

Motororganisationen FMK uppmanar alla tonårsföräldrar i Västmanlands län: Lås in moppen över Valborg!

Mopeden ger ungdomar en känsla av frihet och ökad rörlighet. Men mopedåkandet kan få förödande konsekvenser om förarna

tar onödiga risker och utsätter sig själva och andra för livsfara. I Västmanlands län skadades tolv personer i mopedolyckor 2006, enligt siffror från Vägverket. Sannolikt är denna siffra högre, på grund av att alla olyckor inte rapporteras till polisen.

Till Valborg dricker många barn och ungdomar alkohol. Debatten om vad man kan göra åt saken tar vi inte här, vi bara konstaterar att det tyvärr är så. Det vi vill sätta stopp för är att ungdomarna ofta sätter sig på en moped med alkohol i blodet. De flesta unga har små eller inga kunskaper om hur alkohol påverkar kroppen. Dessutom saknar de

trafikerfarenheten som krävs för att göra rätt riskbedömningar. Därför uppmanar vi tonårsföräldrar att låsa in moppen över Valborg.

Alkohol dämpar hämningar och sätter ned omdömet, minskar självkritiken och förmågan att göra realistiska bedömningar.

Alkoholen har också direkta effekter som sämre syn, reaktion, koordination och uppmärksamhet. Därför är det livsfarligt att köra moped med alkohol i kroppen. Under 2006 omkom 15 personer i mopedolyckor och 329 skadades.

I NTF:s undersökning från 2007 uppger tio procent av de unga mopedisterna att de kört berusade. Den faktiska andelen lär vara än större. Ungdomar i 15-16 årsåldern lever farligare än andra åldersgrupper. Grupptrycket är ofta starkt. Många tänker säkert att "det händer inte mig". Vi vuxna bör förbereda våra ungdomar så att de vågar tänka efter eget huvud när de står inför svåra och ibland livsavgörande val och situationer, och sen lita till att de inte utsätter sig själva och andra för fara.

Om vi kan få ungdomarna att inte köra moped när de druckit alkohol, kan vi minimera olyckorna. Som förälder har man ett stort ansvar för sina barns mopedåkning. Här är fem tips på vad man som förälder kan göra för att minska risken för olyckor:

Lås in moppen: Det är drastiskt, men det enda som garanterar att din tonåring inte sätter sig på sin moped berusad.

Provkör moppen: Om du ändå låter ditt barn köra under Valborg, provkör mopeden och se till att den inte är trimmad samt att bromsar och växlar fungerar.

Tjata om säkerhet: Nöt in vikten av att hålla hastigheten och att skjutsa endast på mopeder som är avsedda för det, och aldrig fler än en person.

Hjälmtvång: Det är straffbart att köra utan. Hjälmen ska vara godkänd och märkt med ett E eller SIS, och den ska vara riktigt fastspänd.

Köp aldrig ut: Även om ditt barn dricker alkohol och får tag på det på något annat sätt, minskar du risken att ditt barn skadas genom att inte köpa ut.

Axel Karlsson, ordförande FMK Arboga

Håkan Söderlindh, vd FMK

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons