Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP: Bygg solcellsbro som tak över Lögarängsbadet

Annons

Just nu håller man i Stadshuset på med Västerås översiktsplan som ska presenteras 2012 och som ska gälla till 2026. Det betyder att vad som står i den kommer att påverka västeråsarnas liv på olika sätt.

Den politiska viljan är att Västerås ska bli en långsiktigt hållbar stad sett ur ekonomiska, ekologiska, kulturella och sociala aspekter. Hur vill vi ha vår framtida stad sedd med dessa aspekter för ögonen?

Aktörerna inom planarbetet vill ha idéförslag på något som gör att Västerås ”sticker ut”.

Västerås som Mälarstad vill vara en aktiv fritids- och turiststad, samtidigt som västeråsare vill uppvisa vår high tech-stad med de senaste tekniska nyheterna inom näringslivet. Lögarängen och hamnområdet planeras med kreativa lösningar där även ett Naturum ska kunna få plats.

Mitt förslag på ett Västerås som ”sticker ut” ser ut enligt följande:

Lögarängsbadet byggs ut med en utbildningsbassäng och ett äventyrsbad. Badet täcks med en solcellsbro av stålvajrar som sträcker sig som vackra solfjädrar högt över de badande. Det blir som en stor, grön vinterträdgård där energin från solceller och solpaneler täcker kostnaderna för el och värme för badet samtidigt som det blir en härlig mötesplats för alla åldrar.

Jag vill här påpeka att det finns redan ritningar och en budget på ett äventyrsbad och undervisningsbassäng. Staten betalar 60 procent av kostnaderna för solcellerna.Men för solceller finns det statliga pengar bara fram till 2011. Därför bör man raska på med beslutet.

Miljöpartiets motion om en solcellspark i Västerås har tagits emot positivt av staden. Att bygga en solcellspark i luften som en himmelsbro över Lögarängsbadet med äventyrsbad för tankarna till Solar Valley i Peking, där man täcker 100 000 lägenheter med en solcellsbro som ger el och värme till nämnda lägenheter. Vi i Västerås ska väl inte vara sämre.

Marja Ramsin

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons