Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP: En dag för grön vision och en grön gemenskap

Annons
Grön omställning. En solcellsdriven parkeringsautomat i Västerås.

I dag är Världsmiljödagen. Den firas årligen över hela världen sedan den instiftades efter FN:s miljövårdskonferens i Stockholm 1972.

Här i Västmanland har vi, partivännerna inom Miljöpartiet de gröna, våra sympatisörer i länet och alla miljöengagerade människor över partigränser gått ihop för att uppmärksamma en gemensam hjärtefråga – Vår miljö och vår framtid.

En grön omställning i vårt samhälle är årets tema för Miljöpartiet de gröna och vi strävar efter ett långsiktigt hållbart samhälle som tar ansvar för människor och miljö.

w En grön omställning i företagande ger oss klimatlösningar på många områden – som berör energi, kommunikation, jord- och skogsbruk och miljö.

w En grön omställning ger oss starkare konkurrenskraft – när Sverige har ren energi som distribueras med modern energiinfrastruktur och framgångsrik export av gröna teknologier.

w En grön omställning ger oss starkare framtidstro – när vi ser fler ungdomar med jobb, många av dem gröna jobb i de mest kreativa och expansiva sektorerna.

w En grön omställning ger oss nya livschanser – när fler kan förverkliga sina drömmar, som nya, innovativa och gröna entreprenörer.

w En grön omställning ger oss långsiktig trygghet – när vi inte behöver vara rädda att oljan tar slut eller drabbas av naturkatastrofer i klimatförändringarnas spår.

w En grön omställning ger oss större valfrihet och en smartare livsstil – när vi kan både köpa och producera vår gröna el och när vi kan både konsumera och återvinna.

w En grön omställning ger oss bättre livskvalitet – där finns grön, hälsosam och god mat till både våra skolbarn och våra äldre; våra gröna bostäder ger både bättre komfort och är mer energieffektiva.

w En grön omställning ger oss hållbar mobilitet – när vi har både effektiv gods- och persontransport på järnvägar och bilarna som är kvar på vägarna drivs av ren energi.

Världsmiljödagen leder våra tankar inte bara till vår egen miljö och vår egen framtid. Det är också en dag när våra tankar går till den delen av världen där människor har mycket mindre resurser till, men mycket större behov av en grön omställning.

För dem handlar en grön omställning inte om en ”lyxvara”, utan en befrielse från förorening, ohälsa och fattigdom. Det är en väg till ett värdigt liv och nya försörjningsmöjligheter.Vi måste se deras behov och de behöver vår omtanke och vårt stöd.

Världsmiljödagen är en dag för en grön framtidsvision och för en grön gemenskap, inte bara med de nära, utan också med de fjärran. En grön omställning kräver att vi både tänker globalt och agerar lokalt. Det kräver såväl politiska beslut från internationella och nationella beslutsfattare, som insatser från offentlig förvaltning, näringsliv, organisationer och enskilda människor.

Under ett valår är denna dag en inspirationsdag för vårt nytänkande och vårt vägval mot ett modernt Sverige. Den är också en högtid för vår solidaritet med världens alla människor.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons