Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mp: Ett modernt trygghetssystem måste vara enkelt och till för alla

Annons

Mer än 400 000 människor har lämnat a-kassan det senaste året. Anledningarna är flera. Vissa är resursstarka och behöver inte oroa sig för effekterna av att vara arbetslös. Andra har inte råd med de höjda avgifterna som den borgerliga regeringen genomfört.

Totalt sett står idag över en miljon människor utanför a-kassan. Vad händer om Sveriges ekonomi blir sämre och en så stor del av befolkningen står utanför systemet?

Vi ser ständiga strider mellan arbetsförmedlingen och försäkringskassan om huruvida en person är sjuk eller har arbetsförmåga.

Regeringens politik har inte heller underlättat för sjuka och arbetslösa. Människor känner sig ofta missförstådda och felbehandlade och lever i oro för att inte få ersättning när de behöver det.

Systemet har blivit förvirrande svåröverskådligt, vilket leder till att människor i behov av hjälp inte vet vart de ska vända sig.

Miljöpartiet är allvarligt oroat över denna utveckling och föreslår därför ett enklare och mer solidariskt system för framtiden. Folk måste få tillbaka trygghetskänslan och systemet behöver få tillbaka folks förtroende.

Långt ifrån alla har tillsvidareanställning på heltid. Allt för många hamnar mellan stolarna, utan rätt till skydd vid arbetslöshet eller sjukdom.

Vi vill ha ett socialt trygghetssystem med en dörr in som finansieras gemensamt av alla - även de som inte tror sig kunna bli arbetslösa eller sjuka.

Ett modernt trygghetssystem måste bli enklare och vara till för alla. Folk måste få tillbaka trygghetskänslan och systemet

behöver få tillbaka folks förtroende. Vi vill ha ett socialt trygghetssystem med en dörr in. Ingen ska behöva misstänkliggöras när de är i behov av stöd.

Miljöpartiet föreslår en ny modell, där a-kassan och försäkringskassan slåssamman. Om man är sjuk, är arbetslös eller en kombination av dessa ska inte spela någon roll, samma myndighet ska handlägga ärendena. Ersättningsnivåerna för

sjuka och arbetslösa ska rimligen ligga på samma nivå.

Ingen ska behöva stå utanför systemet för att den inte har råd eller ork att ta reda på hur det fungerar. Nu behövs debatt om framtidens trygghetssystem.

Naturligtvis måste det vara modernt, enkelt, solidariskt och tryggt.

Gunvor G. Ericson

ledamot av riksdagens socialförsäkringsutskott

Andreas Porswald

kommunalråd i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons