Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP + KD: Våga värna sexualiteten

Självbestämmande, självkänsla för individen, frihet från tvång och en positiv grundsyn i alla relationer är förutsättningar för en sexuell hälsa.

Annons

Vad har politiker med människors sex och samlevnad att göra? På vilket sätt

påverkas människors beteenden av en bunt papper i form av ett Program för sexuell hälsa?

Som landstingspolitiker har vi ansvar för att i första hand verka för god folkhälsa och i andra hand att se till att hjälp finns att få när hälsan sviktar. Ibland kan det innebära att vi måste tänka i nya banor för att få framgång. Tecken på att vi behöver tänka nytt och arbeta på ett annat sätt är när vi ser att klamydia ökar kraftigt bland unga, att aborttalen fortfarande är höga och att problem med sexuallivet också kan bero på vårdens insatser, till exempel moderna läkemedel som har bieffekten att sexlust och funktion påverkas negativt.

Förra gången det var aktuellt med ett program för sex och samlevnad var 1992. Mycket har förändrats vad gäller samhället i stort och våra sexualvanor sedan dess, men behovet av sexuell hälsa är inte mindre idag.

På grund av mediernas fokusering på sex i alla sammanhang kan vi ana att många i dag har problem på det sexuella området med bland annat höga prestationskrav.

I vårt Program för sexuell hälsa som nu har tagits av landstingsfullmäktige står att läsa: ”Landstinget Västmanlands övergripande målsättning är att skapa förutsättningar för en god hälsa utifrån vars och ens livsvillkor, genom att lyfta fram sexualitetens och samlevnadens positiva betydelse för människors hälsa”.

En förutsättning för att programmets intentioner verkligen når ut till medborgarna är att vi lyckas få till ett gott samarbete och skapa ett intresse för frågan hos alla som ansvarar för frågan. Både inom landsting och kommun som inom kyrkan, högskolan och de idéburna organisationerna. Därför vill vi uppmana bland andra våra politikerkollegor ute i kommunerna att fundera över hur till exempel skolans undervisning i sex- och samlevnad kan bli ännu bättre.

Målen för det nya programmet är:

- Individens rätt till självbestämmande, integritet och självkänsla i fråga om sexualitet ska öka.

- Antalet smittade med sexuellt överförbara infektioner inklusive hiv ska minska.

- Antalet oönskade graviditeter ska minska.

Vi har alla ett stort och viktigt arbete framför oss. Mest akut är att arbeta med sexuellt överförbara sjukdomar och då i synnerhet klamydia som ökar kraftigt.

I ett längre perspektiv tror vi att en ökad känsla för integritet och självkänsla är det som har störst effekt på attityder och därmed våra sexualvanor.

För att nå dessa mål behöver vi alltså få så många som det bara går att arbeta efter denna nya och mycket användbara bunt med papper.

Thomas Wihman (MP)

Ingvar Nordén (KD)

landstingsråd

i Landstinget Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons