Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP: Kompetenslyft för god mat behövs!

Annons
Mer än bara näring. Bra mat måste också ha smak, doft, utseende som väcker glädje och lust att äta, skriver debattörerna. foto: scanpix

Mat handlar inte bara om näringsämnen. God mat är vällagad med dofter och smaker som berikar både kropp och själ. God mat är en måltid, en mötesplats som ger avkoppling och många gånger en stark social samvaro. God mat är politik.

Det är inte heller aptitligt att sjukhus och äldrevård ger äldre och sjuka mat som uppenbart är gjord på så undermåliga råvaror att tiotals e-nummer (tillsatser) ska kamouflera innehållet. De äldres aptit kan helt förtas av att den trista maten serveras i ännu tråkigare plastlådor. Det är som om någon glömt bort att riktig mat trots allt är helt grundläggande för människors välbefinnande.

Miljöpartiet vill genomföra ett kompetenslyft för god mat. Tillagning på plats med råvaror av god kvalitet ger god mat och minskat svinn så det behöver inte bli dyrare utan snarare finns det också ekonomiska vinster i att satsa på god mat. Naturvårdsverket visade nyligen att mat för hundratals miljoner årligen kastas, vilket ger klimatpåverkan.

Det visar sig också att det är stora skillnader mellan olika kök. Mottagningskök genererar mer svinn än om tillagningen sker på plats. Ge måltidspersonalen tid och resurser att upphandla och laga mat från bra råvaror. En bra skolmat är en investering i barnens hälsa och utbildning.

Det är extra bra att Västerås ligger i framkant genom att ha en strategi hos den kommunala utföraren, Pro Aros att maten ska lagas så nära eleverna och skolpersonalen som möjligt. Därför har många kök, som tidigare tog emot färdiglagad mat, byggts om och blivit tillagningskök. I Västerås är 18 procent av maten ekologisk producerad och målet att nå 25 procent 2010 är mycket nära att nås nästa år. Miljöpartiet har varit drivande sedan mitten av 1990-talet i dessa frågor i Västerås och det är glädjande att resultat märks i de kommunala verksamheterna!

Miljöpartiet avsätter nu i vårt budgetförslag 150 miljoner de kommande åren för ett skol- och äldrekökslyft. Staten och kommunerna bör tillsammans finansiera kompetensutveckling. Personalen ska genom programmet få möjligheter att lära sig mer om barn, mat och hälsa, ekologisk och rättvisemärkt mat, och få kunskaper kring lagstiftning och rutiner. Program sker även för personal inom äldreomsorgen för en motsvarande kompetensutveckling kring maten och måltiden och dess betydelse för hälsa hos äldre människor.

Vi vill också begränsa de onödiga tillsatserna i skolmaten. Dåliga råvaror ska inte maskeras med kemiska tillsatser. Tillsatser som är otillåtna i ekologisk mat bör inte heller förekomma i skolmaten.

En politik för god mat i den offentliga servicen ger en högre kvalitet för patienter och elever. Men det ger också förutsättningar att utveckla en lokal livsmedelsförädling och livsmedelsproduktion. Ökad kvalitet i offentligt serverad mat är en viktig faktor för ett framgångsrikt lokalt livsmedelsföretagande.

Bra mat ska naturligtvis ha ett bra näringsinnehåll och vara fri från bakterier, gifter och andra skadliga substanser. Men mat till människor är inte bara en fråga om hur många gram den innehåller av olika näringsämnen och vitaminer.

Bra mat måste också ha smak, doft, utseende som väcker glädje och lust att äta och ger aptit på mat.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons