Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP: #Metoo ett globalt vrål

Annons

I maktordning med strukturella problem duger det inte att söka individuella lösningar

Ett globalt vrål?Foto: TT

I dag uppmärksammar vi kvinnors grundläggande rättigheter runt om i världen. På många håll ser vi en oroväckande utveckling där människorättsprinciper undergrävs och viktiga framgångar på jämställdhetsområdet raderas.

Kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar, sexualitet och reproduktion är långt ifrån en självklarhet. Rättigheterna ifrågasätts av socialkonservativa och nationalistiska krafter i USA och Europa. Exempelvis var Donald Trumps första presidentdekret the global gag rule – en policy som stoppade allt amerikanskt bistånd till organisationer som försvarar aborträtten.

Samtidigt ser vi en mobilisering av andra krafter – för jämställdhet, för rättvisa. Det som förra året började som en enskild #metoo-bekännelse växte till ett globalt vrål som krävde respekt för kvinnors kroppar. Kvinnor över hela världen kämpar för jämställdhet och utmanar strukturer vars bäst-före-datum för länge sedan har passerat.

2014 fick Sverige världens första feministiska regering. Det innebär många möjligheter, men även ett stort ansvar.

Vi har förvaltat det genom att bland annat initiera givarkonferensen #shedecides för att kompensera för det indragna amerikanska biståndet. Konferensen genererade 181 miljoner euro och skickade en tydlig politisk signal till världssamfundet. Sverige ska vara ett föregångsland för mänskliga rättigheter, därför genomsyras vår utrikespolitik av ett systematiskt jämställdhetsperspektiv.

S/MP-regeringen har under mandatperioden tagit flera viktiga steg mot det övergripande målet att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sitt eget liv.

S/MP-regeringen har under mandatperioden tagit flera viktiga steg mot det övergripande målet att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sitt eget liv. Den feministiska politiken har bland annat resulterat i en samtyckeslagstiftning, en ny sexualbrottslagstiftning som bygger på samtycke, något som Miljöpartiet har arbetat för under två mandatperioder.

S/MP-regeringen har lanserat en tioårig nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck, prostitution och människohandel. Vi satsar 1,3 miljarder kronor och av dessa går 100 miljoner per år till kvinnojourer för att stärka deras viktiga arbete.

Andra viktiga reformer är inrättande av Jämställdhetsmyndigheten, beslutet att stärka grundskyddet för mer jämställda pensioner, en ny handlingsplan för jämställda livsinkomster, beslutet om årliga lönekartläggningar för att minska osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor, satsningar på förlossningsvården och insatser för att förebygga könsstereotypa utbildningsval.

Mycket har gjorts, men samtidigt kvarstår ett gediget arbete.

Mycket har gjorts, men samtidigt kvarstår ett gediget arbete. Vårt samhälle bygger på strukturer som gör att kvinnor slits ut på arbetsmarknaden, tvingas ta det största ansvaret i hemmet och bedömer sig själva hårdare än vad män gör.

I en sådan maktordning med strukturella problem duger det inte att söka individuella lösningar. Miljöpartiet de gröna kommer envist att fortsätta driva det feministiska arbetet framåt. Vi är övertygande om att en politik för jämställdhet är en politik för ett hållbart och välmående samhälle.

Janine Alm Ericson (MP)

jämställdhetspolitisk talesperson

Anna Thunell (MP)

kommunalråd i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons