Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP: Oansvarigt att investera mer pengar i kärnkraftens svarta hål

Den moderate riksdagsledamoten Staffan Anger och några av hans partikamrater efterlyser ett ökat svenskt deltagande i utvecklingen av den ”nya” generationens kärnreaktorer.

Annons

Vad de vill är att Sverige ska investera mer pengar än man redan gör, genom det europeiska organet Euratom, i ett av den gamle presidenten George W Bushs mest improduktiva energiprojekt: Generation IV International Forum (GIF).

Bakgrunden är att forskning om kärn-reaktorer i dag har blivit så dyr att inget land ensamt klarar att finansiera den. Genom GIF, som skapades år 2000 av amerikanska Department of Energy, är tanken att merparten av världens kärnenergi-länder ska kunna samarbeta och därigenom minska kostnaderna per land. Inom projektet har man satt upp ett antal väl-lovliga mål för den ”nya” tekniken, till exempel att den ska vara mer hållbar, säkrare, ge mindre avfall, bli billigare etcetera.

Samarbetet är emellertid ingen succé. I stället för att enas om en teknik som man vill utveckla, har man inte mindre än sex olika konstruktionsprinciper på bordet. Ingen av dem är heller ”ny” – alla har funnits med sedan man började diskutera kärnreaktorer för över 60-70 år sedan. Det är gamla idéer och teknik som redan har blivit utkonkurrerade av dagens osäkra reaktorer. De har redan dömts ut för att de har högre kostnader, större osäkerheter, större risker och dessutom i många avseenden är orealistiska.

Detta blir inte minst tydligt när man gör en genomgång av de tekniska alternativen och kan se att inget av dem uppfyller de mål som har satts upp för GIF. Inget av dem kommer heller – ens enligt de mest optimistiska bedömningarna – att vara utvecklat inom 20 år. Frankrike, som är den mest entusiastiska deltagaren i GIF, anser att det nog kommer att dröja till 2045.

GIF:s huvudsakliga funktion i dag är precis den som Anger använder projektet till: att hålla liv i en utdöende teknik genom att peka mot osäkra och orealistiska mål och sedan fortsätta att ösa ned pengar i kärnkraftens svarta hål. Kärnkraften, som står för en liten (7 procent) och krympande andel av jordens energiförsörjning, fick under 2000-talet 45 procent av EU:s totala budget för energiforskning och 50 procent inom OECD, 87,6 miljarder US-dollar bara under åren 1991-2001. Att utveckla de konstruktioner som är aktuella inom GIF beräknas kosta ytterligare 60 miljarder dollar.

Att som Anger försöka ge sken av att denna gamla och osäkra teknik i själva verket är något nytt och till och med hållbart är inte seriöst. Att vilja ösa ner mer av svenskarnas skattepengar i detta svarta hål är direkt oansvarigt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons