Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP: Opartiska kostråd viktigare än livsmedels-industrins kortsiktiga särintressen

Annons

Livsmedelsverket, SLV, har oacceptabelt starka kopplingar till svensk livsmedels-industri. Den nuvarande generaldirektören, Inger Andersson, har tidigare arbetat som chef inom Arlakoncernen och SLV sorterar under Jordbruksdepartementet som är jävigt. Departementet, med före detta köttbonden Eskil Erlandsson som chef, fokuserar nämligen starkt på det svenska jordbrukets konkurrenskraft. Detta görs framför allt genom Jordbruksverket vars hemsida ser ut som en reklambroschyr från LRF.

Kostråden påverkar i hög grad svenska kostvanor eftersom många organisationer och privatpersoner fäster stor vikt vid dem. Presenteras de partiskt kan konsekvensen i värsta fall vara att svenskar dör i förtid varje år på grund av okunskap om vilken mat som är nyttig.

Enligt Världscancerfonden kan en tredjedel av västvärldens cancerfall förebyggas med en hälsosam livsstil. Världscancerfonden har uppgraderat varningen för rött kött till högsta nivån och avråder helt från alla processade charkvaror, som korv och pastej. Deras mål angående rött kött är en snittkonsumtion på 300 gram per vecka, vilket blir 16 kilo per år. Det är en bråkdel av den mängd kött som vi konsumerar i Sverige. Men SLV använder inte Världscancerfondens tydliga rekommendationer för allmänheten att helt undvika charkuterivaror. Deras märkliga motivering sedan 2007 är att man avser att göra en egen djupare analys om charkuterirådet verkligen gäller för svenska förhållanden.

Vetenskapen är i dag enig om att köttkonsumtionen bör minskas radikalt. Världens mest välrenommerade folkhälsoinstitut Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health driver exempelvis kampanjen Meatless Monday med syftet att bekämpa cancer, hjärtsjukdomar, diabetes och fetma. SLV förnekar inte vetenskapliga fakta men presenterar sina kostråd så diffust, luddigt och oengagerat att allmänheten inte har en chans att uppfatta det viktiga budskapet: Hög köttkonsumtion kan leda till en rad allvarliga sjukdomar.

För folkhälsan och allmänintressets skull uppmanar jag regeringen att låta statens Folkhälsoinstitut ta över ansvaret för kostråden i stället för SLV! Då slipper vi obehagliga kopplingar till livsmedelsindustrin, LRF, Centerpartiet, jordbruksministern och Jordbruksdepartementet. Eftersom 80 procent av den svenska åkermarken används till foderodling åt djur är den svenska köttlobbyn naturligtvis intresserade av kostråden.

Enorma jordbruksubventioner i synnerhet och vinstintressen i allmänhet står på spel. Men opartiska kostråd för den svenska befolkningen är långt viktigare än att tillfredställa livsmedelsindustrins kortsiktiga särintressen!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons