Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP: Tänk längre bort än nästa skattesänkning

Sveriges ekonomi är under ständig omvandling. Varje år försvinner runt 400 000 jobb och runt 35 000 företag, för att återskapas igen i nya former utifrån nya idéer och nya behov.

Annons
Elbil och solceller är klimatsmart. Alla ska veta att hållbara investeringar lönar sig. Så är det inte i dag. Årets investeringsstöd för solceller är redan slut och oklarhet råder om förmåns-beskattningen för tjänstebilar, skriver debattörerna.

Som representanter för Miljöpartiet har vi båda på varsitt håll besökt ett antal både små och stora företag i olika delar av Sverige. Vi har slagits av två saker: viljan att utveckla, hitta nya lösningar, vara del av den gröna omvandling av världen som nu sker – och en förvåning över att politiken inte ger förutsättningar till detta.

Om omvandlingen av ekonomin ska fungera krävs att det finns en arbetsfördelning mellan näringsliv och regering med aktiva parter på båda sidor. Den demoanläggning för egen el genom solceller som Mälarenergi byggt upp i Västerås, och som vi besöker i dag, är ett bra exempel på detta på den kommunala nivån. Ett kommunalt energibolag som underlättar för till exempel företag, skolor eller privatpersoner som vill producera egen el är precis den typen av framåtblickande initiativ som Sverige behöver mer av.

Tyvärr saknas i dag en tydlig ambition från regeringen att underlätta för de aktörer som vill vara med och bygga upp nya hållbara energilösningar och utveckla de verksamheter där de nya jobben kan växa till. En ny svensk industripolitik bör byggas runt tre tydliga målsättningar:

Sverige har inte tid att tvekande dra fötterna efter sig. Runt om i världen ställer man om sina samhällen, ekonomier och näringsliv. När de globala energi- och råvarupriserna rusar i höjden förändras förutsättningarna. Klimatkrisen ställer oss inför nya krav. I Tyskland arbetar över två miljoner människor i de framväxande miljöbranscherna. Det är fler än som tillverkar bilar i BMW:s och Mercedes hemland. En del av jobben är sprungna ur svenska patent.

Vilket land Sverige ska vara i framtiden avgörs av vilka ekonomiska vägval vi gör i dag. Det är val som måste vila i en idé om vilka utmaningar vi har att lösa och en vision om vilket samhälle vi vill bygga. Med framåtblickande företag och lokala politiker kan man komma långt, men Sverige behöver också en regering med ambitioner om framtidens samhälle som sträcker sig längre än till nästa skattesänkning.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons