Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP+V: Inga mer skattepengar till Västerås flygplats!

Annons
Ekonomiskt slukhål. Vi tycker att det är fel att satsa på ytterligare investeringar på flygplatsen. När resultatsiffrorna pekar rakt nedåt anser vi det vara en mycket dålig affär, skriver debattörerna.foto: peter krüger/VLT:s arkiv

Visste du att Västerås stad varje år bidrar med cirka 23 miljoner kronor av västeråsarnas skattepengar till flygplatsen? Men dettaräcker inte, kommunfullmäktige har vid flera tillfällen skjutit till extra pengar. Senast 2010 tillfördes ytterligare 35 miljoner kronor.

Detta är ekonomiskt vansinne. Nu har även EU-kommissionen börjar granska om det ens är lagligt att offentliga medel används på det sättet.

I år pekar siffrorna på att det blir ett underskott på cirka 25 miljoner kronor. I bokslutet ser det ut som att det blir cirka 10 miljoner men eftersom man erhåller 15 miljoner kronor i driftsstöd från Västerås stad menar vi att det egentliga resultatet blir upp emot minus 25 miljoner.

Utöver detta subventionerar staden flyg-platsens hyra med ungefär 8 miljoner kronor. Inget tyder på att den negativa trenden kommer att vända. Enligt den senaste prognosen vi har fått går flygplatsen i konkurs 2014. Eller tänker sig övriga partier att skattebetalarna ska skjuta till ännu mer pengar?

Nu behöver landningsbanan repareras, vilket kräver en investeringskostnad på 20 miljoner kronor. Vi tycker det är fel att satsa på ytterligare investeringar. När resultat-siffrorna pekar rakt nedåt anser vi det vara en mycket dålig affär.

Vi vill att Västerås stad säljer flygplatsen om man kan hitta någon som är intresserad av att driva den. Om inga köpare finns ska den avvecklas så snart som möjligt. Vi inser så klart att behovet av att flyga kommer att kvarstå, men vi vill i stället satsa på goda förbindelser med Arlanda. På kort sikt med biogasbussar, på lång sikt med snabbtåg. Denna lösning ger tillgång till större utbud och ett mervärde för västeråsarna.

Om vi leker med tanken att flygplatsen inte fanns vad skulle man då kunna använda flygplatsområdet till? Det har Per Lithammer (V) undrat över i sin motion till fullmäktige från 2010. Han föreslår en tävling där västeråsare får lämna in förslag. Motionen har fortfarande inte behandlats.

Vi har inget färdigt svar för vad vi kan göra med flygplatsen, utan bara några tankar att bidra med. En park för förnybar energi, solcells-park och vindkraftverk vore alla bra gröna satsningar. Det kan kompletteras med en vattenpark/våtmark som renar vatten och motverkar övergödning.

Vi riktar oss nu till övriga partier i Västerås kommunfullmäktige – hur kan de motivera detta ekonomiska vansinne? Var går deras smärtgräns? Vi förväntar oss ett svar!

Vår smärtgräns har passerats för länge sen. Med flygplatsens 23 miljoner kronor extra i budgeten per år skulle vi kunna göra betydande satsningar på skolan, kollektiv-trafiken, kulturen och äldreomsorgen.

Vi tror att västeråsarna håller med oss. Du som läser detta och upprörs som vi, gör din röst hörd. Vi har skapat en Facebooksida – ”Inga mer skattepengar till Västerås flygplats”. Gå in där om du som oss vill satsa våra skattepengar på bättre saker än billig charter till Málaga.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons