Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mp: Västerås först med djur- och naturprofil i äldreboende

Annons

Vi lever längre i dag än någonsin tidigare. Livslängden är många gånger ett bra riktmärke för hur hälsoläget är i ett land. Det har visat sig i aktuell forskning att människans kontakt med djur i många fall har en mycket positiv inverkan på vår livsstil. Hundägare och människor som umgås med hundar rör sig mer, har fler sociala kontakter och vistas i naturen i större utsträckning än andra.

Djur gör det ofta lättare för oss att hantera påfrestningar både av psykisk, social, fysisk och medicinsk art. Djuren påverkar också vår förmåga att hantera vardagslivets stress på ett konstruktivt sätt.

Kommunens äldreomsorg skulle kunna få en förhöjd kvalitet genom att ta till sig av den forskning som påvisar djurs positiva inverkan på människan, samt positiva och vackra utemiljöer med grönska, blommor.

Forskning i Sverige och i utlandet visar att äldre som har kontakt med djur har mindre ångest, bättre fysisk rörelse, ökad social kontakt och använder mindre lugnande och smärtstillande läkemedel. Färre läkarbesök och minskad konsumtion av blodtryckssänkande läkemedel är andra positiva effekter som fastställts i forskning.

Det är mycket positivt att miljöpartiet i Västerås har fått gehör för vår motion från 2004 att öka möjligheten för äldre att ha djur och natur omkring sig. Invigningen av Eriksborgs korttidsboende, den 12 februari, är något mycket viktigt för oss i miljöpartiet och Västeråsalliansen. Det innebär för Eriksborg att gruppboende för dementa, ålderdomshem och servicelägenheter kommer att finnas i ett och samma hus.

Västerås ska få landets första permanenta äldreboende med djur- och naturprofil och detta är mycket positivt för västeråsarna.

Signild Mörlin

Ledamot av äldrenämnden

Andreas Porswald

Kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons