Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP: Västerås gynnas av kärnkraftsavveckling

Annons
Bransch med potential. Att det skapas nya jobb här i Västerås när det är i Tyskland som man storsatsar på vindkraft är ett exempel på hur en energiomställning kan ge mängder av nya gröna arbetstillfällen, skriver debattörerna.foto: scanpix

Nyligen stod det klart att företaget ABB fått en rekordorder på motsvarande 6,3 miljarder kronor för att bygga en kraftöverföringslänk från vindkraftsparker i Nordsjön till det tyska fastlandet. Det är den största ordern av sitt slag i ABB:s historia. 600 nya jobb beräknas komma till ABB:s fabriker i Västerås, Ludvika och Karlskrona.

Därmed får även Sverige en del av kakan i och med att den tyska regeringen beslutat att avveckla kärnkraften inom tio år. Tyskland valde förnybart i vägvalet om framtidens energisystem. Beslutet att avveckla kärnkraften har fått en enorm respons. Företag som arbetar med utveckling, produktion, installation och underhåll av förnybara energislag storsatsar nu. Utbyggnaden av solenergi, vågenergi och vindkraft sker med rekordfart.

Kärnkraften har tidigare varit en bromskloss just för en sådan utveckling. Nu dröjde det inte många dagar efter det tyska avvecklings-beslutet innan aktierna i företag som jobbar med förnybart steg kraftigt. De som tidigare påstått att man inte alls behöver välja mellan kärnkraft och förnybart har motbevisats av den utveckling vi nu ser efter det att Tyskland tydligt valt väg.

Att det skapas nya jobb här i Västerås när det är i Tyskland som man storsatsar på vindkraft är ett exempel på hur en energiomställning kan ge mängder av nya gröna arbetstillfällen. Miljöteknikbranschen är den sektor med absolut störst potential för att skapa nya jobb.

När effekterna av det tyska avvecklings-beslutet blir så här stora för ABB, som bara är ett företag, bör man fråga sig vilken möjlighet till nya gröna jobb det finns om Sverige tog efter och satsade på förnybar energi i stället för att fortsätta tveka kring en eventuell kärnkraftsutbyggnad.

Det är förvånande när organisationer som Svenskt Näringsliv talar om att kärnkraften är nödvändig för svensk industri, men helt missar möjligheten till de nya jobb som följer en energiomställning. En ansvarsfull politik bör se till vilka arbetstillfällen som kommer att finnas i framtiden. Runt om i världen minskar kärnkraften i betydelse, medan vind- och solenergi är de energislag som byggs ut snabbast.

Medan regeringen vacklar i vägvalet mellan kärnkraft och förnybart föreslår Miljöpartiet att Sverige ställer om till ett helt förnybart energisystem. Att den svenska energipolitiken saknar ett mål och en tydlig riktning leder till passivitet i utvecklingen av den förnybara energin. Många företag inom sektorn vittnar om att de ännu inte vågar storsatsa eftersom deras investeringar riskerar att bli olönsamma om kärnkraften fortsätter att ges stöd.

Framtiden ligger i de energislag som är förnybara. Sverige anses ha bland de bästa geografiska förutsättningarna i världen, med mycket vattenkraft, goda vindlägen och mycket skog.

Det är dags att se den potential som finns. Att det tyska beslutet skapar hundratals nya jobb i kommuner som Västerås är vi mycket glada för. Men nu är det dags för den svenska regeringen att inse att en grön energiomställning också här i Sverige har möjlighet att skapa många tusen fler.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons