Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(Mp): Vi möjliggör för blandade boendeformer!

Annons

Christian Schremser, vänsterpartist, skriver i en debattartikel att miljöpartiet skulle svika västeråsarna (VLT den 2 juni). Vi vill kommentera hans rallarsvingar på följande sätt:

Schremser skriver att miljöpartiet gör avsteg från sitt eget partiprogram. Det är ingen hemlighet att inget parti, oavsett vem eller vilka man samarbetar med får igenom 100 procent av det det går till val på. Lika mycket eller lika lite som vänsterpartiet fick igenom allt

i sitt partiprogram på riks- eller lokal nivå under den förra mandatperioden får något av fem partierna det i Västeråsalliansens samarbete.

Det kan tyckas märkligt att använda brösttoner och anklaga miljöpartiet för ett svek, då vänsterpartiet förra mandatperioden höjde taxorna i kollektivtrafiken tillsammans med socialdemokraterna. Trots att vänsterpartiet hade med i sitt lokala valprogram 2002 att sänka taxorna i stadsbusstrafiken!

Fem partier gick till val på ombildning av hyresrätter till kooperativ hyresrätt eller bostadsrätt. Väljarna gav oss hela sju mandats övervikt att förverkliga vår politik. Det är den största enskilda opinionsundersökningen att före ett val deklarera sin politik vad gäller sakfrågan och sedan få västeråsarnas mandat att genomföra sin politik.

Vad gäller möjligheten att folkomrösta så finns det tillfälle för västeråsare att lämna in en namninsamling och då är det upp till de förtroendevalda att ta ställning om en folkomröstning skall få prövas. I det här fallet samlar Hyresgästföreningen in namn för att "Rädda hyresrätten". De påstår att över 4000 lägenheter skall säljas ut. Detta vill vi bestämt säga inte är sant. Om Hyresgästföreningens påståenden om att ombilda alla dessa skulle förverkligas, motverkas Västeråsalliansens mål om blandade upplåtelseformer. Därför kommer bara en begränsad del att ombildas.

Schremser anser att det inte går att jämföra med den undersökning som gjordes bland västeråsare om Västerås flygplats 1999. Det är precis samma sak nu. Det finns en mycket stor politiskt majoritet att behålla Mimer som kommunalägt bostadsbolag och satsa vidare på att utveckla hyresrätten i Västerås.

Vänsterpartiet och socialdemokraterna ville i förslaget till ägardirektiv för Mimer också ombilda hyresrätter till bostadsrätter och kooperativa hyresrätter. Så här skriver oppositionen i sin reservation på ägardirektiv i april 2007 : "Bland annat för att främja integrationen kan det ha ett värde med flera aktörer och flera upplåtelseformer i stora bostadskvarter där Mimer är en dominerande hyresvärd. Ombildning i berörda områden ska alltid utgå ifrån ett tydligt önskemål från de boende."

Det är också vad miljöpartiet vill tillsammans med Västeråsalliansen.

Andreas Porswald

Kommunalråd

Mikael Vilbaste

ledamot av Mimers styrelse

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons