Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP: Viktigare än någonsin att arbeta för ett hållbart samhälle

Annons
Det var då. 1988 kom Miljöpartiet in i riksdagen. Efter valet 2010 är nu Miljöpartiet Sveriges tredje största parti.FOto: scanpix

I år fyller Miljöpartiet de gröna 30 år. Den 19 september 1981 bildades svenska Miljöpartiet i Örebro. Inte långt därefter bildades lokala föreningar runt om i Sverige, däribland Västerås.

Sedan 1970-talet har den gröna politiska rörelsen växt fram och hundratals gröna politiska partier har sett dagens ljus runt om i världen. Tillsammans kämpar vi världen över för att parlamentariskt kunna genomföra framtidsfrågorna om långsiktig hållbarhet, global solidaritet, jämställdhet, fred och ökad demokrati.

Vid valet 1988 kom Miljöpartiet de gröna som första nya parti på 70 år in i riksdagen. Miljöpartiet de gröna är sedan länge stabilt etablerat i svensk politik, är efter valet 2010 Sveriges tredje största parti och fortsätter att växa. De senaste åren har tusentals människor blivit medlemmar i Miljöpartiet och vi är i dag fler än någonsin. Det är mycket glädjande och visar att även de svenska gröna är en del av den gröna framgångsvåg i Europa och övriga världen som bland annat har resulterat i gröna regionala styren i Tyskland och Storbritannien.

Miljöpartiet vill se en storsatsning på en grön omställning av hela samhället – en Green New Deal. Vi vill göra det enklare för människor att göra hållbara val i sin vardag. Järnvägar, förnybar energi, spårvagnar, cykelbanor och energismarta städer är framtiden. Vi gröna vill göra de investeringar som behövs. De är inte bara lönsamma – de ger också fler jobb.

Vi vill modernisera Sverige. Vi behöver satsningar på utbildning, forskning, företagande och entreprenörskap. Det ska bli enklare för människor att förverkliga sina idéer och våga ta steget från anställning till eget företag.

Vi vill lämna köp- och slängsamhället. Det ska vara lönsamt att reparera när något är trasigt. Vi vill sänka momsen på tjänster för att uppmuntra till en miljöanpassad konsumtion och samtidigt skapa nya jobb. Många arbetstillfällen kommer också att skapas genom satsningar på välfärd och offentlig sektor.

Vi vill ställa om från ett instabilt och kortsiktigt ekonomiskt system som bygger på evigt ökande materiell konsumtion och globala orättvisor, till en stabil ekonomi som inte under-gräver sig själv och som strävar efter ökad välfärd, frihet och lycka för världsmedborgarna.

Vi gröna står konsekvent upp för naturen när den hotas av kortsiktiga intressen. Vårt engagemang drivs av en omtanke till naturen, av en stark solidaritet med människor som lever i dag och med kommande generationer. Vår politik syftar till en solidarisk värld. Därför arbetar vi för fred, mänskliga rättigheter och global nedrustning.

Vår politik är frihetlig. Vi vill skapa ett jämställt samhälle där alla människor behandlas lika. För oss är detta en grundläggande frihetsfråga. Samhället blir rikare och mer dynamiskt när vi bejakar olikheter i värderingar och livsstil. Människor ska ges nya livschanser. Trygghetssystemen ska repareras och vara till för alla.

I år firar vi våra första 30 år. Nu fortsätter vi att arbeta för ett hållbart samhälle, det är viktigare än någonsin!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons