Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MUF: Integrationspolitiken måste bli bättre

Annons

I den vårbudget som regeringen presenterade den 15 april ser vi att fler får jobb. Men tyvärr saknar fortfarande Alliansen en satsning på att reparera integrationen i Sverige.

Under 2007 flyttade 1964 människor till Västmanlands län med önskan om att få bygga en bättre egen framtid här. Många hävdar att invandring skapar problem. Det gör inte vi i Moderata ungdomsförbundet i Västmanland, men det är uppenbart att

politiken skapar problem för dem som kommer hit. Notan för den misslyckade integrationen får alla vara med och betala.

Medan integrationspolitiken fortfarande fungerade bra i Sverige fokuserades det på jobb. Genom att tjäna pengar, skaffa bättre bostad, lära sig deklarera, handla på Systembolaget och Konsum blev man svensk. Det fanns inget tvång med i bilden, men svenskhet var ett fördelaktigt val och därför valde man att bli svensk. Det måste vi hitta tillbaka till.

Ingen som kan jobba ska kunna förvänta sig att bli försörjd av någon annan. När Sverige hade som störst invandring hade vi också bäst framgång på arbetsmarknaden för människor som flyttade hit.

Den socialdemokratiska regeringen ökade klasskillnaderna mellan infödda och inflyttade. De låste fast människor i bidragsberoende, bristande språkkunskaper och främlingskap. Alliansen satsar på jobb istället för bidrag, men reformerna är inte tillräckligt många och kraftiga för att bryta det enorma utanförskap som socialdemokraterna skapade.

Sverige måste bli ett land där alla får vara med och bidra. Några enkla åtgärder skulle göra stor skillnad.

1. Stärk anställningstryggheten för människor som har flyttat hit genom att avskaffa de delar av Lagen om anställningsskydd som diskriminerar människor som har varit en kort tid i Sverige.

2. Upprätta nationella test så att alla kan få sina akademiska meriter eller yrkeskunskaper utvärderade snabbare.

3. Förenkla reglerna för företagande och gör det billigare att anställa så att fler företag vågar växa.

Ett politiskt parti eller ett ungdomsförbund ska aldrig bestämma exakt vad det innebär att vara svensk. Vårt budskap är klart: vi vill göra det enklare och mer attraktivt att vilja vara svensk. För att göra det, tänker vi föra ett samtal med ungdomarna i Västmanland om hur vi unga vill att Sverige ska utvecklas.

Sverre Linton

MUF Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons