Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Muf: Låt oss behålla vår chans att komma in på arbetsmarknaden!

Annons
Svårt att komma in. Om de rödgröna får sin vilja igenom kommer arbetsgivaravgiften att återställas och därmed åter göra det svårt för oss ungdomar att ta oss in på arbetsmarknaden, skriver Antonia Fagerberg.foto: scanpix

Tidig 90-talist som jag är tillhör jag en av de största barnkullarna på länge. Redan 2009 slogs det rekord i antalet ungdomar i åldrarna 15-24 och enligt Statistiska centralbyrån kommer det 2012 finnas 788 000 ungdomar.

Sverige är sedan länge ett av de länderna i Europa som har högst ungdoms-arbetslöshet. I framtiden kommer konkurrensen bli ännu hårdare. Därför är det extra viktiga att vi redan nu säkrar jobben.

I juni sjönk arbetslös-heten för unga för andra månaden i rad. Ungdoms-arbetslösheten, där även arbetssökande studerande räknas in, uppgår nu till cirka 25 procent i den säsongsrensade statistiken, det vill säga om man jämför med samma säsong tidigare perioder. Detta kan jämföras med den totala arbetslös-heten på 8,1 procent.

Det finns en naturlig förklaring till varför arbetslösheten är så mycket högre bland just ungdomar. Unga som vi är har vi varken hunnit skaffa oss utbildning eller meriterande erfaren-heter.

Genom att sänka arbetsgivaravgiften för oss ung-domar har Moderaterna och Alliansen gett oss en möjlighet att trots detta vara attraktiva på marknaden. Om de rödgröna får sin vilja igenom kommer arbets-givaravgiften att återställas.

Vid en första anblick kanske detta verkar rättvist. I själva verket kommer det åter göra det svårt för ungdomar att ta sig in på arbetsmarknaden, för vem vill man egentligen anställa? Det 35-åriga vårdbiträdet med ett CV som ett kvitto på sin kompetens, eller den oprövade 18-åringen som precis tagit studenten?

Båda kommer kosta lika mycket att anställa, men den ena behöver utbildning och mer introduktion innan han eller hon kan sköta sitt jobb på ett bra sätt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons