Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Muf: Moderaterna är det nya rättvisepartiet

Om mindre än ett år är det val i Sverige. Valet står mellan en Alliansregering ledd av Fredrik Reinfeldt och ett vänsterexperiment med Mona Sahlin och Lars Ohly.

Annons
Symboliskt. Moderaterna erövrade positionen som arbetarparti genom att intressera sig för jobb medan våra motståndare var upptagna av bidrag, skriver Sofie Olofsson. foto: scanpix

Oppositionen påstår att Sverige har blivit mer orättvist med Alliansregeringen. Moderata ungdomsförbundet har granskat fakta och lanserar därför en kampanj för att visa att Moderaterna är det nya rättvisepartiet.

Rättvisa handlar både om lika chanser och om lika utfall. Det är orättvist om den som jobbar eller studerar hårt inte belönas för det, men ett samhälle med stora klyftor är också orättvist. För oss är båda dessa perspektiv på rättvisa viktiga. Alliansregeringen har belönat ansträngningar med skattelättnader samtidigt som dessa lättnader främst har kommit dem med låga inkomster till del. Alliansen har också satsat stort på rehabilitering och sjukvård så att fler har kunnat gå från sjukskrivning eller förtidspensionering till egen försörjning.

Stora resurser har satsats för att få dem som står längst från arbetsmarknaden att få ett jobb. Där förtidspensionering tidigare var en universallösning finns nu en bred verktygslåda av instegsjobb, nystartsjobb och möjlighet att jobba med den arbetskapacitet man har utan att bli av med sina inkomststöd. Sammantaget handlar det om nästan 200 000 människor som trots finanskris har gått från utanförskap till arbetsgemenskap.

Moderaterna har förberett en rad reformer som kan göra Sverige till ett mer rättvist land. Det handlar bland annat om lika sjukvård till alla oavsett var i Sverige man bor och om en bättre integrationspolitik med startkontrakt och startsvenska för att öka delaktigheten. Men det handlar också om att fortsätta att göra arbete och ansträngningar mer lönsamt genom fortsatta skattelättnader.

Moderaternas konkreta reformförslag och stärkta arbetslinje står mot ett vänsterexperiment där skatterna kommer att höjas för att finansiera stora utbyggnader av bidragssystemen. Det är hög tid att fråga sig om det är genom arbete eller bidrag som vi ska bygga framtiden rättvisare.

Vänsterexperimentet försöker att framställa sin politik som att det är någon annan som ska betala. Sanningen är att det är bara breda, generella skattehöjningar som ger tillräckliga inkomster för vänsterns bidragschock. För en vanlig familj kan det handla om 50 000 kronor per år i extra skatt. Om vänsterexperimentet river upp Alliansens jobbskatteavdrag kommer en student som jobbar extra och tjänar 4 000 kronor i månaden att få höjd skatt med 497 kronor.

Moderaterna blev först det nya arbetarpartiet och nu är vi det nya rättvisepartiet. Moderaterna erövrade positionen som arbetarparti genom att intressera sig för jobb medan våra motståndare var upptagna av bidrag.

Nu erövrar vi positionen som rättviseparti genom att stärka arbetslinjen och lägga fokus på välfärdens kärna medan våra motståndare fortfarande är upptagna av bidrag.

förste vice ordförande,

Moderata ungdomsförbundet, Västmanland

Sofie Olofsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons