Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Murat Ermis (s): Hur bibehålla vårdkvalité med mindre pengar?

Landstinget Västmanland ska sänka skatten nästa år utifrån ett underlag baserat på uppgifter från brittsommaren. Mellan brittsommaren och idag har alla börser kraschat, hela havet stormar och ljuset i tunneln vägrar att visa sig.

Annons

Vi är i en recession enligt finansministern Anders Borg som tvingas skriva ned siffrorna för ekonomin på praktiskt taget alla områden: "Vi får gå tillbaka 30 år för att hitta något liknande" säger han.

Skatteintäkterna sjunker och därmed landstingens intäkter. Prognosen för Landstingens ekonomi skrevs nu i dagarna ned ytterligare av Sveriges Kommuner och landsting (SKL). Den tidigare sänkningen av prognosen var inte alltför länge sedan utan i oktober. Jämfört med vad SKL:s ekonomer trodde under brittsommaren har nu bedömningarna av kommunernas och landstingens skatteintäkter skrivits ner med 35 miljarder kronor för 2009 och 2010. "Det ser helt enkelt värre ut än vad vi trodde i oktober", säger Stefan Ackerby, biträdande chefekonom på SKL. Även kommunminister Mats Odell konstaterar att situationen är värre än vad regeringen tidigare räknat med.

Enligt Regeringens nya prognos så kommer tillväxten nästa år bli minus 0,8 procent. I budgeten trodde Anders Borg att den skulle öka. Hans siffror visar även på lägre export, lägre investeringar, lägre konsumtion och svagare arbetsmarknad. Man behöver inte vara ett geni för att förstå att allt detta innebär mindre pengar till Landstinget Västmanland, mycket mindre.

Men Landstinget Västmanland med den moderatstyrda alliansen lever i Allianistan, fablernas värld med guld och gröna skogar och med skattesänkningar till invånarna. Allianistans regering tror inte att omvärlden berör dem. Därför vill de sänka skatten nästa år och ytterligare skattesänkningar 2010.

Beklämmande är att Allianistans regering på fullaste allvar tror att kvaliteten på vården inte berörs med mindre pengar. Jag får inte ekvationen att gå ihop, därav min undran: Hur ska den moderatledda alliansen bibehålla vård kvaliteten med mindre pengar?

Murat Ermis

ersättare i landstingsstyrelsen

ledamot i landstingsfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons